Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zakonom donesena 21 odluka o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH

Preuzmite sliku

Vlada Federacija Bosne i Hercegovine usvojila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o provođenju Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH, čija primjena je počela 10.7.2014. godine, i zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da sagleda cjelokupnu situaciju nastalu primjenom ovog zakona i predloži rješenje do 10.7.2017. godine kada zakon prestaje da važi.

U informaciji je navedeno da su donošenjem Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH stvorene zakonske pretpostavke da privredna društva rješavaju probleme dugovanja po osnovu neplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje, za osiguranje od nezaposlenosti, poreza (s kamatama) – isključujući porez na dodanu vrijednost, obaveza za isporučenu vodu, struju, plin, grijanje i ostale komunalne usluge, dugovanja prema dobavljačima za isporučene robe i usluge i dugovanja prema zaposlenicima. Doprinosi za PIO/MIO nisu predmet konsolidacije po ovom zakonu.

Na osnovu ovog zakona ukupno je donesena 21 odluka o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji Bosne i Hercegovine.  Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je donijela 18 odluka, od čega 15 iz nadležnosti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, a tri iz nadležnosti Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Pored Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, tri odluke o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava donijela je i Vlada Tuzlanskog kantona. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,