Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Wizz Air završio 2017. rekordnim brojem putnika i planira ekspanziju i u 2018.

avio-wizz
Preuzmite sliku

Wizz Air, najveća low-cost avio-kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi i jedna od najnaprednijih evropskih avio-kompanija, objavljuje danas da je tokom 2017. prevezla rekordan broj putnika, značajno povećala broj operacija, naručila najveći broj aviona, pokrenula djelomično sponzoriranu obuku za one koji žele da postanu piloti i načinila brojna poboljšanja usluge koju pruža putnicima.

Wizz Air je u 2017. prevezao više od 28 miliona putnika na svojim low-cost linijama, oko 24% više nego u 2016. Flota Wizz Air-a je dobila 14 potpuno novih Airbus-ovih aviona, od kojih 13 aviona A321 i jedan A320, čime je stigla ukupno do 88 aviona. Novi avioni su doprinjeli stvaranju dodatnih 600 direktnih radnih mjesta u okviru avio-kompanije u kojoj ukupno radi više od 3.500 vazduhoplovnih profesionalaca i koja ima operativne baze na 27 aerodroma u 15 zemalja, uključujući i dvije nove WIZZ-ove baze na aerodromima London-Luton i Varna u  Bugarskoj. Wizz Air je nastavio da razvija svoju mrežu linija dodavši joj sedam novih aerodroma sa više od 100 novih linija povećavši je tako na skoro 600 linija iz 145 destinacije u 44 zemlje.

Još jedan značajan događaj koji je obilježio godinu je potpisivanje sporazuma sa Airbus-om za najveću narudžbinu aviona, kojim je planirana nabavka 146 novih aviona iz porodice A320neo. Ovaj sporazum, kada bude odobren od strane akcionara Wizz Air-a biće dio sjajne ukupne narudžbine 282 aviona od Airbus-a, što će omogućiti neprekinuti niz isporuka aviona sve do kraja 2026. i omogućiti avio-kompaniji da nastavi rast i razvoj kroz obnovu svoje flote i održavanjem kako bi bila među najmlađima i najefikasnijima u Evropi.

  • Naglašavajući svoju posvećenost objezbeđivanju izuzetnog putničkog iskustva, Wizz Air takođe povećava veličinu besplatnog prtljaga za 50%, dodatno poboljšava svoje online platforme uključujući najsavremeniji internet sajt i WIZZ mobilnu aplikaciju i pokretanje inovativnih proizvoda (Fare Lock, Flexible Travel Partner) kako bi omogućila još više fleksibilnosti svojim zahtjevnim putnicima.

    Prvi let WIZZ-a iz Tuzle je obavljen u maju 2013. i od tada je ova avio-kompanija postala najveća u Bosni i Hercegovini u isto vrijeme konstantno razvijajući svoju low-cost mrežu linija. U 2017. Wizz Air je proslavio postavljanje drugog aviona u svoju operativnu bazu u Tuzli i pokrenuo šest novih linija i prevezao 583.000 putnika uz povećanje od 88% u odnosu na godinu dana ranije. Wizz Air-ovi letovi ne samo da omogućavaju povoljne mogućnosti za putovanja našim putnicima iz Bosne i Hercegovine već dovode i brojne posjetioce u ovu zemlju, podstičući zapošljavanje na lokalu u povezanim djelatnostima. Wizz Air trenutačno nudi ukupno 16 low-cost linija do osam zemalja sa dva bosanskohercegovačka aerodroma: Sarajevo i Tuzla i sa trenutačnim kapacitetom od 700.000 sjedišta što je za 10% više nego prethodne godine.

    Jožef Varadi (József Váradi), generalni direktor Wizz Air-a je izjavio: “2017. je bila godina velike ekspanzije Wizz Air-a. Ostvarili smo značajan rast u svim aspektima poslovanja i postavili WIZZ na mjesto jedne od najnaprednijih avio-kompanija, udarili smo temelje za kontinuirani rast u narednoj deceniji. Sa našom potvrđenom ultra low-cost cijenovnom politikom, visoko obrazovanim osobljem koje je usmjereno ka putnicima, mladom i modernom flotom i izvanrednom uslugom mi smo na dobrom mjestu prilikom izbora svakog zahtjevnog putnika u svim zemljama gdje letimo. Nastavićemo sa našim dosljednim i brzim rastom stvarajući još više mogućnosti unutar Evrope ali i van nje”. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,