Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vize uništavaju turizam i investicije u BiH

Preuzmite sliku

Prvi avion kompanije Nesma Airlines koji je trebao svakodnevno prevoziti putnike na relaciji Rijad-Sarajevo, sletio je juče na Međunarodni aerodrom Sarajevo, međutim, određeni broj putnika ima problema sa vizama i istim letom je vraćen nazad.

Predstavnik Al- Shiddi Grupacije u Rijadu Anas Al-Shiddi kazao je na pres-konferenciji na Sarajevskom aerodromu, koja je održana nakon slijetanja aviona, da će vize uništiti turizam i investicije u BiH, da su već otkazali 24 leta za BiH te da će taj broj još rasti.

Problem predstavljaju vize, jer ambasada BiH nema dovoljno stickera za izdavanje viza, niti radnika koji bi radili na njihovom izdavanju.
Zbog svega toga BiH bi olako mogla ispustiti 60 miliona KM novca koji bi kroz potrošnju turista ostao u BiH.

Iako je Vijeće ministara BiH donijelo odluku da se državljanima Saudijske Arabije omogući ulazak u BiH s važećom Šengen vizom, ta odluka još nije implementirana, jer nisu dostavljene zvanične instrukcije graničnoj policiji, niti zvanična informacija Saudijskoj Arabiji.

U Al Shiddi Grupaciji se pitaju “zašto saudijski turisti, koji su dobrodošli u Švicarskoj, Francuskoj, Srbiji i Njemačkoj nisu dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu.”

“Ovo je još jedan primjer kako nesposobni ljudi i državni službenici u BiH samovoljno, radi privatnih interesa, koče razvoj ekonomije, koče stvaranje novih radnih mjesta i zanemaruju državu”, kažu u Al Shiddi Grupaciji.

Na kraju upozoravaju da grupcija planira otkazati i neke buduće investicije te zatvoriti neke svoje kompanije u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje