Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Violeta i Bingo zajedno u borbi protiv raka dojke (FOTO)

Preuzmite sliku

Kupovinom Violetinih proizvoda u Bingo centrima kupci su mogli pomoći ženama oboljelima od raka dojke.

Ovom humanitarnom akcijom prikupljena su sredstva za mamografske preglede u ruralnim sredinama. Stoga su u četvrtak 28.04.2016. predstavnici Violete i Binga sudjelovali prilikom obavljanja pregleda u selu Brnjić kod Kaknja te su uručili ček u iznosu od 7.500 KM za projekt Osnaživanja zdravlja žena (WHEP) i događaj „Race for Cure“. Doniranim iznosom pomažemo u pregledu više od 200 osoba čime spašavamo živote.

Navedena udruga bori se protiv karcinoma dojke, a jedna od njihovih aktivnosti je i svjetski poznata Šetnju za ozdravljenje, Race for cure. U oktobru prošle godine u Bosni i Hercegovini šetnja se održala u Sarajevu sa sudionicima iz 30 gradova, uz podršku predstavnika ambasada, vlade i javnih osoba, a neki od gradova su Zenica, Zavidovići, Široki Brijeg, Hadžići, Jajce, Bužim, Bihać, Mostar, Banja Luka, Goražde, Livno, Cazin, Višegrad, Orašje, Kaknj, Visoko, Tuzla, Bugojno, Gradiška, Kiseljak, Istočno Sarajevo, Brčko i drugi.

Karcinom dojke najčešća je maligna bolest kod žena, stoga smo zadovoljni što će na opću korist u zemlji sredstva ove akcije pomoći u prevenciji nastanka bolesti.

Vrlo važno je da se diže svijest važnosti obavljanja mamografskih pregleda pogotovo u ruralnim sredinama gdje ženama nije dostupan mamograf, stoga Violeta podržava ove preglede kako bi se na vrijeme mogao spasiti ljudski život od ove zloćudne bolesti.„ rekla je Merima Grizić, Violeta d.o.o. voditeljica poslovnice Vitez .

Nela Hasić, Regionalna direktorica WHEP- programa osnaživanja zdravlja žena izrazila je zahvalnost kompanijama što su prepoznale značaj pregleda u ruralnim sredinama: „Zahvaljujući ovoj donaciji, vise od 200 osoba će dobiti besplatan mamografski pregled, mjerenje šećera i pritiska, kao i edukaciju o zdravlju žene. Također na nekim od lokacija obezbjedjujemo ženama i PAPa testove, kao i mjerenje gustoće kostiju. Važno je naglasiti da smo uvijek u ruralnim sredinama gdje ženama nije dostupan mamograf i većini žena je ovo prvi put da rade mamografski pregled.Zahvalni smo Violeti i Bingu na ovoj velikodušnoj donaciji koja će pomoći da se što veći broj žena pregleda i da se poveća svijest o važnosti preventivnih pregleda.

Karcinom dojke je jedan od vodećih uzroka prijevremene smrti kod žena, ali svakim novim revolucionarnim otkrićem sve je manje žena u životnoj opasnosti zbog ove zloćudne bolesti. Ovim projektom želimo omogućiti ženama u ruralnim sredinama besplatne mamografske preglede jer se jedino možemo zaštiti pravovremenom prevencijom.“ Kazala je Amna Džambić, predstavnica kompanije Bingo doo Tuzla.

Obje kompanije nastavljaju zajednički raditi na društveno-odgovornim aktivnostima, uz aktivno učešće svojih kupaca.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,