Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Velike hladnoće nisu jedini uzrok nestašice peleta

Preuzmite sliku

Velike hladnoće nisu jedini uzrok nestašice peleta u Bosni i Hercegovini, pojašnajvaju iz preduzeća BHS Power iz Bratunca, jedne od najvećih fabrika peleta na Balkanu.

“Do nestašice je došlo najviše zbog prestanka rada određenih pogona, kvarova i njihove nepripremljenosti. Ali, naravno i zbog povećanja potrošnje koja je zbog ekstremne zime veća za 20 posto od normalne, kaže ing. Zdu Sadiki, suvlasnik fabrike, izvještava Federalna televizija.

Takođe, previše stanovništva prešlo je na palet, a proizvodnja je mala pa je proizvođačima teško da se snabdiju za sirovinu.

Sadiki navodi da je 2016. godine prodano 20 hiljada kotlova proizvođača iz BiH.  “Kada spojite 2015. i 2016. godinu, to je oko 600 megavata ugrađene energetske snage, s tim da je to preračunato na pelet potrošnja od 180 tona na sat postojećih ugrađenih kotlova, pojašnjava Sadiki.

Nestašica se, tvrdi, mogla spriječiti, ali za to je potrebna saradnja svih proizvođača peleta.

“Problem je što smo mi proizvođači peleta trebali formirati udruženje kroz koje bismo educirali građane da se pravovremeno snadbiju našim artiklom i držali pod kontrolom cijenu da ne bi mogli trgovci da se poigravaju sa građanima”, ističe Sadiki.

U ovoj fabrici navode i da je rad na energetskoj efikasnosti takođe dio rješenja problema i na tome će se morati više raditi.

Cjena peleta je sa 270 KM u septembru porasla na više od 500 KM, i pored toga ovaj proizvod gotovo je nemoguće kupiti.
Na tržište su stigle i prve količine peleta iz susjedne Hrvatske po 70 posto višoj cijeni od redovne.

U fabrici BHS Power u Bratuncu nestašica peleta se osjeti na zalihama, ali situacija, zasad, nije alarmanta. Ipak, BHS Power trenutno uspijeva snabdijevati samo kupce sa kojima ima potpisane ugovore, stanovništvo Bratunca i okoline. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,