Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uzrok dugova javnih preduzeća i zdravstvenog sektora je nedostatak odgovornosti i praćenja rada

Preuzmite sliku

Neizmirene obaveze javnih preduzeća i zdravstvenog sektora predstavljaju značajne izazove po fiskalnu stabilnost u BiH, a osnovni uzrok ovakvog stanja je nedostatak odgovornosti i praćenja rada ustanova i njihovog rukovodstva, zaključak je Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u najnovijem izvještaju posvećenom BiH.

U  izvještaju osoblja MMF-a o prvom pregledu po osnovu proširenog aranžmana sa BiH, navedeno je da su fiskalni rizici u bližoj budućnosti ograničeni, ali da neizmirene obaveze u javnom sektoru predstavljaju značajne izazove.

„U RS, ove obaveze proističu uglavnom iz zdravstvenog sektora. Dokumentovanje neimirenih obaveza u FBiH je teže zbog njene krajnje decentralizovane fiskalne strukture. Iako je ukupan nivou javnog duga u BiH relativno nizak, neizmirene obaveze zdravstvenog sektora i javnih preduzeća predstavljaju velika potencijalna potraživanja od budžeta“, navodi se u dokumentu MMF-a, javlja poslovni portal Capital.

Akumuliranje neizmirenih obaveza odraz je labave fiskalne discipline i odgovornosti
U ovoj instituciji ističu da je u RS potrošnja na zdravstveni sektor visoka i da ne daje dobru vrijednost za uloženi novac, zbog čega je unapređenje efikasnosti prioritet. Osnovni uzrok neizmirenih obaveza zdravstvenih ustanova, kako navode, leži u djelimičnoj odgovornosti, nepostojanju podsticaja i praćenja rada ustanova i rukovodstva. Pored toga, navode da je mreža ustanova je neefikasna, uz preklapanja u pružanju usluga, a zdravstvene ustanove imaju prevelik broj zaposlenih, uz neumjeren broj nemedicinskih radnika.

„Akumuliranje neizmirenih obaveza u javnom sektoru odraz je labave fiskalne discipline i odgovornosti vlada na nižim nivoima, vanbudžetskih fondova, sistema zdravstvene zaštite i javnih preduzeća. Mjere u RS treba da obuhvate smanjenje troškova, unapređenje efikasnosti i racionalizaciju zdravstvene mreže“, navodi se u dokumentu.

Kada je u pitanju FBiH, u MMF smatraju da ovaj entitet treba da unaprijedi svoje kapacitete za dokumentovanje i praćenje neizmirenih obaveza, da unaprijedi sistem trezora i ojača kontrolu preuzimanja obaveza.

„Iako će zaustavljanje nagomilavanja dospjelih neizmirenih obaveza i plaćanje postojećih vjerovatno zahtijevati višegodišnji proces, sa reformama treba započeti promptno“, ističe se u izještaju.

Posebna pažnja posvećena je i bankarskom sektoru za koji u MMF-u kažu da je generalno stabilan, ali i dalje postoje određene ranjive tačke. Tako, upozoravaju da je nedavno završena detaljna revizija kvaliteta aktive banaka otkrila određene nedostatke u upravljanju rizicima u bankama i supervizorskim praksama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje