Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uzgoj uljarica šansa za razvoj privrede Bosne i Hercegovine

Preuzmite sliku

Više od 70 sudionika sudjelovalo je na skupu “Uzgoj uljarica – šansa za razvoj privrede Bosne i Hercegovine” održanom u Brčkom, u organizaciji Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede (IRUP) Brčko i tvornice za proizvodnju jestivog ulja Bimal.

“Dan uljarica omogućio je da se na jednom mjestu nađu, s jedne strane proizvođači, a s druge strane stručnjaci za oblast poljoprivrede i predstavnici državnih institucija koji reguliraju ovu oblast, s ciljem da zajedno dođemo do zaključaka koji će nam biti od koristi u radu, a kako bismo dugoročno utjecali na razvoj privrede Bosne i Hercegovine i poljoprivredne proizvodnje naše zemlje”, rekao je izvršni direktor za ekonomska pitanja kompanije Bimal Ševal Suljkanović.

Da je lanac proizvodnje uljarica, od sjetve do predaje sjemena, njegove prerade i pretvaranja u krajnje proizvode dvosmjeran put suradnje proizvođača i otkupljivača potvrdili su sudionici skupa.

Značaj poticajne politike ogleda se u motiviranju domaćih poljoprivrednika da uđu u proces proizvodnje uljarica.

“Mi već niz godina radimo na poticajima kojima smo uspjeli podići površine za više od 1500 hektara na godišnjem nivou kada je riječ o soji, a značajne su i površine pod suncokretom i uljanom repicom”, rekao je šef pododjeljenja za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta Ferhat Ćejvanović.

Poljoprivredni proizvođač iz Odžaka Dragan Jović istaknuo je značaj edukativnog skupa Dana uljarica kao priliku da se analiziraju sve mogućnosti koje su na raspolaganju proizvođačima, dok su se direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu Omer Kurtović i direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislav Trkulja složili da je osnovni strateški cilj stavljanje neobrađenog poljoprivrednog zemljišta u funkcionalnu proizvodnju.

Stalnim povećanjem proizvodnih kapaciteta tvornice za proizvodnju jestivog ulja Bimal dokazuje se kao pozitivan primjer za razvoj agrobiznisa u zemlji, stoga je zajedno s Institutom za razvoj i unapređenje poljoprivrede IRUP Brčko potpisala ugovor o suradnji.

S druge strane, IRUP radi na direktnom upoznavanju proizvođača s novim modelima financiranja i subvencioniranja poljoprivredne proizvodnje kako bi se stvorila sirovinska baza u Bosni i Hercegovini, a smanjila potreba za uvozom, priopćeno je iz Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede Brčko. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,