Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

UIO BiH će objavljivati i bijelu listu: Ovo su kompanije koje će se naći na njoj

Preuzmite sliku

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ubuduće će uz “crnu” objavljivati i “bijelu listu” na kojoj će se nalaziti poreski obveznici koji poštuju sve zakonske propise i redovno izmiruju svoje obaveze.

Na toj listi naći će se i deset preduzeća koja su u prvih šest mjeseci ove godine uplatila 388 miliona KM na osnovu PDV-a.

– Riječ je o preduzećima koja svoje poslovanje već dugi niz godina temelje na poštovanju zakonskih propisa iz oblasti indirektnih poreza, što znači da se radi o urednim poreskim obveznicima – kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO BiH Ratko Kovačević.

Na prvom mjestu po iznosu uplaćenog PDV-a u BiH nalazi se kompanija “BH Telekom” iz Sarajeva, a slijede je “Elektroprivreda BiH” iz Sarajeva i “Telekom Srpske”, odnosno “m:tel” iz Banjaluke. Fabrika duhana Sarajevo zauzela je četvrtu poziciju, a slijede “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosna” iz Mostara,  trgovački lanac “Bingo” iz Tuzle i “Hrvatske telekomunikacije” iz Mostara. Posljednje tri pozicije zauzimaju “Optima grupa” iz Banjaluke, Rudnik i Termoelektrana “Ugljevik” i Rudnik mrkog uglja Banovići.

UIO je objelodanio i najurednije platiše po regionalnim centrima, a na tom spisku je 20 kompanija koje su za šest mjeseci ove godine na osnovu PDV-a uplatile čak 492 miliona maraka. Na području regionalnog centra Banjaluka najviše poreza platio je “Telekom Srpske”, a slijede “Optima grupa” Banjaluka, Rafinerija nafte Brod, “Elektrokrajina” Banjaluka i “Elektroprenos BiH” Banjaluka.

UIO će za kompanije koje poštuju zakonske propise obezbijediti i poseban status.

– Za ove poreske obveznike biće primjenjivan takozvani horizontalni monitoring, odnosno poseban vid kontrola koji se zasniva na uzajamnom povjerenju i saradnji. Osnovni cilj ovog načina kontrola je pomaganje odgovornim kompanijama i uticaj na ispunjenje poreskih obaveza. Kompanije sa “bijele liste” sigurno će imati i prednost prilikom sklapanja poslova – naveo je Kovačević.

Ekonomisti ističu da je UIO odavno trebalo da objavi spisak kompanija koje redovno izmiruju obaveze i koje su primjer drugima.

– Dobre i uspješne kompanije koje redovno izmiruju obaveze kod nas nikada nisu bile posebno nagrađene. Dobra preduzeća treba istaći i pohvaliti. “Bijele liste” u razvijenim zemljama odavno postoje, ali mi u svemu kaskamo za njima, pa tako i sa njihovim objavljivanjem. Treba praviti razliku između dobrih i loših preduzeća, jer ona koja neredovno izmiruju obaveze često za sobom vuku i firme koje redovno izmiruju novac državi. Objavljivanje “bijele liste” je mali doprinos urednim platišama i korektnim firmama. Oni mogu biti primjer svim ostalima kako treba poslovati – naveo je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Poreski obveznici koji na vrijeme ispunjavaju svoje obaveze dali su i veliki doprinos u prikupljanju prihoda od indirektnih poreza u ovoj godini. UIO je za sedam mjeseci prikupio  rekordnih 3,909 milijardi maraka, što je za 255 miliona ili 6,99 odsto više nego u istom periodu lani.

“Crna lista”
UIO BiH svakog mjeseca na svojoj internet stranici objavljuje spisak preduzeća koja imaju neizmirene obaveze. Na toj listi nalaze se svi poreski obveznici čiji je dug veći od 25.000 maraka za PDV, akcize, carine i putarine.

Kompanije koje su uplatile najviše novca na osnovu PDV-a

“BH Telekom” Sarajevo

“Elektroprivreda BiH” Sarajevo

“Telekom Srpske” Banjaluka

Fabrika duhana Sarajevo

“Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosna” Mostar

“Bingo” Tuzla

“Hrvatske telekomunikacije” Mostar

“Optima grupa” Banjaluka

Rudnik i Termoelektrana “Ugljevik”

Rudnik mrkog uglja Banovići

Kompanije koje su najviše novca uplatile za PDV po regionalnim centrima

Banjaluka

“Telekom Srpske” Banjaluka

“Optima grupa” Banjaluka

Rafinerija nafte Brod

“Elektrokrajina” Banjaluka

“Elektroprenos BiH” Banjaluka

Mostar

“Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosna” Mostar

“Hrvatske telekomunikacije” Mostar

Rudnik i Termoelektrana “Gacko”

“Hercegbosanske šume” Kupres

“Atako trgovina i zastupanje” Mostar

Sarajevo

“BH Telekom” Sarajevo

“Elektroprivreda” Sarajevo

Fabrika duhana Sarajevo

“Konzum” Sarajevo

“Fis” Vitez

Tuzla

“Bingo” Tuzla

Rudnik i termoelektrana “Ugljevik”

Rudnik mrkog uglja Banovići

“Elektro-Bijeljina”

Rudnik mrkog uglja “Đurđevik” Živinice (Glas Srpske)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,