Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Udruženje poslodavaca će uručiti Vladi FBiH 15 prijedloga zakona za poboljšanje poslovnog ambijenta

Preuzmite sliku

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine organizirat će 17. redovnu godišnju skupštinu UPFBiH u srijedu, 04. aprila/travnja 2018. godine u Kongresnoj dvorani Hotela Terme na Ilidži.

Udruženje poslodavaca FBiH je i dalje opredjeljeno da bude partner vlastima i sindikatu u FBiH, da konkretnim prijedlozima rješenja doprinosi unapređenju socijalnog dijaloga i poboljšanju poslovnog ambijenta.

U tom pravcu i kroz Plana rada za 2018. godinu, UPFBiH će proaktivno djelovati u pravcu kreiranja povoljnijeg poslovnog okruženja u Federaciji BiH i poboljšanja ekonomske situacije u FBiH i BiH. Udruženje će svoje aktivnosti u 2018. godini zasnivati na ostvarivanju jasno definiranih ciljeva poput rasterećenja privrede, unapređenja poslovnog ambijenta koji će omogućiti stabilno poslovanje članica UPFBiH, razvoja i pune zaposlenosti, suzbijanja sive ekonomije, pojednostavljivanja administrativnih procedura, ravnopravnog tretmana privatnog/realnog sektora u odnosu na javni, jačanja socijalnog dijaloga, intenziviranju rada sa Vladom FBiH u cilju postizanja adekvatnog poslovnog ambijenta te kolektivnog pregovaranja sa sindikatom. Cilj je i jačanje imidža i materijalnih, kadrovskih i organizacionih kapaciteta UPFBiH. Posebnu pažnju u ovoj godini Udruženje će posvetiti jačanju organizacione strukture i jačanju međunarodne saradnje. U planu je i pronalaženje novih prostora za rad UPFBiH, a namjera je i proširenje usluga koje Udruženje pruža članicama u čemu će posebnu ulogu imati organiziranje i rad Edukacijskog centra UPFBiH.

U planu rada za 2018. godinu, kao prioritetne aktivnosti definirane su rasterećenje privrede kroz sprečavanje uvođenja novih nameta i smanjenje cijene rada, smanjenje parafiskalnih nameta, porezne olakšice, konkretni prijedlozi vezani za izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koje idu u pravcu pomjeranja roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a na zadnji dan u mjesecu, plaćanje PDV-a po naplati fakture, isključivanje prava na odbitni PDV za fakturu koja nije plaćena itd.

UPFBiH će aktivno raditi na kreiranju i lobiranju za donošenje seta reformskih zakona. UPFBiH će, tako, uručiti Vladi FBiH 15 gotovih prijedloga zakona koji imaju za cilj olakšavanje poslovanja na razmatranje i dalju proceduru.

Također, UFBiH će na Redovnoj skupštini pokrenuti inicijativu i insistirati na donošenju uredbe prema kojoj nijedan propis od neće moći biti usvojen, a da prethodno nije dobio mišljenje UPFBiH, u smislu kako će taj propis uticati na nova opterećenja poslovanja. Insistirat će se, također, na izmjenama poslovnika o radu oba doma Parlamenta FBiH s ciljem da se na sjednice oba doma Parlamenta FBiH pozivaju predstavnici UPFBiH i da mogu učestvovati u parlamentarnoj raspravi o zakonima koji ste tiču poslovnog ambijenta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje