Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli prezentiran javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz oblasti pčelarstva

Preuzmite sliku

Radionica Poboljšanje konkurentnosti u sektoru pčelarstva – USAID/Sweden projekta razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II)  na kojoj je prezentiran javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz oblasti pčelarstva, održana je danas u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla.

Zamjenica direktora  projekta FARMA II Meriha Manojlović istaknula je da  projekt FARMA  II podržava razvoj tržišne poljoprivrede, te napomenula  da je  počeo s radom prošle godine u januaru i da ga  finansira  USAID i švedska vlada u jednakom iznosu, javlja Fena.

Ovaj projekt podrazumijeva  fond bespovratnih sredstava u svrhu podržavanja privatnog sektora.

Po njenim riječima,  s javnim  pozivima započeto je  u septembru prošle godine, a do sada je realizovano pet poziva koji su pokrivali sektore jagodastog voća, drugog voća i povrća, smilje, jačanje žena u sektoru ljekovitog bilja i meda i mljekarstvo.

Navodi da su u okviru spomenutog projekta  objavjena  dva  javna poziva, jedan je za  sektor peradarstva, drugi za sektor pčelarstva, koji je namijenjen profesionalizaciji pčelarstva u BiH, imajući u vidu da se pčelari  u BiH uglavnom bave proizvodnjom meda iz hobija.

Poziv je namijenjen profesionalizaciji i povećanju zapošljavanja u sektoru pčelarstva, odnosno proizvodnje meda, podržavanje višeg stepena prerade meda, podržavanje marketinga i sl.

Organizacije koje su podobne da se jave za ovu podršku su sve legalne registrovane organizacije u BiH, a na današnjoj radionici prezentiran je način  i uvjeti apliciranja na ovaj poziv.Manojlović ističe da je maksimalan iznos granta  50.000 dolara, tvrdeći da je to  veliki iznos za bh. pčelare, jer  zahtijeva određenu odgovornost i promet koji može podržati taj iznos.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,