Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli 19. i 20. juna VinoSalis, očekuje se 70 izlagača

Preuzmite sliku

Prvi Festival vina, prateće opreme i gastronomije VinoSalis 2018 bit će održan 19. i 20. juna u Tuzli, a okupit će oko 70 izlagača.

PR Festivala Haris Dedić danas je u Tuzli na konferenciji za novinare kazao je da u regiji sjeveroistočne Bosne postoji više od 700 ugostiteljskih objekata i preko 120 hotela, te se osjetila potreba za ovim festivalom, pošto veliki broj ugostiteljskih radnika nema pravi kontakt s ljudima koji su inkorporirani u vinsku industriju.

Organizator manifestacije je kompanija Rare&Pure d.o.o, a predstavnik ove kompanije Fikret Nadarević kazao je da Fesval, koji će biti održan u Hotelu Tuzla, ima izložbeni karakter.

-Dolazi nam oko 60 vinarija iz regiona, i bit će podijeljeni u dvije sale. Ova prva godina će imati fokus na bh. vinima, tako da će u jednoj sali biti „okusi Hercegovine“, u čemu je dosta pomogla Turistička zajednica HNŽ-a. Predstavit ćemo hercegovačka vina, sireve, ulja i kompletan gastro program – kazao je Nadarević.

Smatra da je potrebno podizati vinsku kulturu i raditi na edukacijama, s obzirom na to da je ova regija najveći potrošač vina, pa je, kako je kazao, cilj staviti i Tuzlu na vinsku kartu Evrope.

Predstavnik Vinarije Tolj, Josip Joco Tolj, izrazio je zadovoljstvo što će njegova vinarija uzeti učešće na prvom Festivalu vina, prateće opreme i gastronomije VinoSalis 2018.

Po njegovim riječima, u Hercegovini je registrirano oko 40 vinarija, a ima ih mnogo više i neregistriranih, te mnogo vinogradara koji proizvode grožđe i proslijeđuju ga vinarijama.

On se nada da će novi zakon o vinu omogućiti lakši rad u ovoj djelatnosti.

Tolj navodi da će na Festivalu učešće uzeti 20 izlagača iz Hercegovine kako bi se predstavile autohtone sorte, prije svega Žilavka i Blatina, koje su prepoznate na svjetskim izložbama vina mnogo ranije.

-Želimo da vratimo sliku onoga što se konzumiralo od 14. vijeka , otkad potiču zapisi da su se pila ta vina na našim područjima – rekao je

Tolj, također, kaže da u BiH egzistira 49 vinarija, od kojih je 38 na području Hercegovine.

Prvi Festival vina, prateće opreme i gastronomije VinoSalis 2018 je manifestacija međunarodnog karaktera, a pored izlagača iz BiH učešće će uzeti i izlagači iz Portugala, Španije, Francuske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,