Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzlanski kanton najviše ulagali domaći investitori

Preuzmite sliku

Iako podaci za ovu godinu još nisu dostupni, sudeći po onim starijim, u Tuzlanski kanton najviše su ulagali domaći investitori.

Samo u 2015. godini uloženo je oko 460 miliona KM od kojih se 68 posto odnosi na sredstva iz vlastitih, domaćih izvora, a 27 posto dolazi iz kreditnih sredstava. Preostali dio je povučen iz drugih izvora, naveli su u kantonalnom Ministarstvu razvoja i poduzetništva.

“Radi se o ostvarenim investicijama u nova stalna sredstva. Treba reći da je najveći dio, čak 50 posto, uložen u mašine,opremu i transportna sredstva, 37 posto u građevinske radove, te u ostala materijalna i nematerijalna stalna sredstva preostali postotak”, izjavila je pomoćnica ministra za poduzetništvo i obrt Tuzlanskog kantona Nisveta Osmić, javlja Fena.

Kada je riječ o stranim ulaganjima, podaci postoje za period od 2014. do 2016. godine i oni pokazuju da je u Tuzlanski kanton uloženo 12,5 miliona KM. Među zemljama koje su najviše investirale u ovo područje su Turska, Njemačka, Velika Britanija, Austrija i Italija. Stranci su prošle godine najviše investirali u građevinske djelatnosti, proizvodnju namještaja i PVC stolarije.

“Članice smo Aftercare saradničke mreže koju je osnovala Agencija za promociju stranih investicija – FIPA i kao pozitivan primjer može se navesti u njenom izvještaju za 2016. godinu da su ulaganja u TK samo u dva preduzeća bila 200 hiljada KM i to u Fabriku cementa Lukavac, gdje je austrijski kapital i u fabriku Šišedžam soda u kojoj je turski kapital”, navela je Osmić.

Podrška Vlade Tuzlanskog kantona investiranju u ovo područje odražava se u poboljšanju zakonske regulative. Već je usvojen prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu koji će se naći na dnevnom redu naredne sjednice kantonalne Skupštine. Također, u TK u pripremi je i zakon o poduzetničkoj infrastrukturi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,