Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U toku završni pregovori za projekat Blok 7 Termoelektrane Tuzla

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladen Ivanić razgovarao je s ambasadoricom Narodne Republike Kine Chen Bo o bilateralnim odnosima dvije zemlјe, kao i o unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH i NR Kini.

Ambasadorica NR Kine informisala je dr. Ivanića o klјučnim ekonomskim projektima ulaganja NR Kine u BiH. Nakon uspješnog projekta HE Stanari, u toku su završni pregovori za projekat Blok 7 Termoelektrane Tuzla, najvrednijeg poslijeratnog projekta u BiH, kao i za HE Dabar.

Ambasadorica Chen Bo je za kraj novembra najavila održavanje Summita 16+1 u Budimpešti, kao i konferenciju o turizmu u Sarajevu. Najavlјeno je i potpisivanje sporazuma o ukidanju viza.

Tokom sastanka zajednički je konstatovan veliki napredak u bilateralnim odnosima dvije zemlјe, posebno u oblasti ekonomske saradnje.

Ambasadorica NR Kine informisala je člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske o unutrašnjim političkim prilikama u Kini, nakon nedavno održanog 19. kongresa Komunističke partije Kine. Na Kongresu su određeni novi cilјevi razvoja NR Kine, te naglašeno opredjelјenje da se međunarodna saradnja ostvaruje isklјučivo međusobnim konsultacijama i pregovorima. Naglašen je i značaj globalne sigurnosti.

Tokom sastanka, bilo je riječi i o kineskoj razvojnoj strategiji ”Pojas i put”.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr Mladen Ivanić informisao je kinesku ambasadoricu o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,