Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U kojoj državi žive najbogatije stanovništvo: Koliko su bogati državljani BiH? (FOTO)

Preuzmite sliku

Kartograf Jakub Marian na svojoj web stranici pravi različite socio-ekonomske analize, a posljednja je govorila o raspodjeli bogatstava u Evropi.

Podaci prikazani na karti temelje se na analizi švicarske multinacionalne financijske firme Credit Suisse koja mjeri bogatstvo sabiranjem vrijednosti finansijske i ostale imovine te oduzimanjem vrijednosti dugova.

Objavljena karta Europe prikazuje srednju vrijednost tog bogatstva po odrasloj osobi u pojedinoj državi izraženu u američkim dolarima, a karta je objavljena na portalu jakubmarian.com.

 

 

Prema podacima s nedavno objavljene karte, Bosna i Hercegovina je jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi i na Balkanu. Gori odnos od naše države na Balkanu imaju Srbija, Albanija i Makedonija.

Država s najvećim bogatstvom je Island, čije srednje bogatstvo iznosi 445.000 dolara po odraslom stanovniku. Druge dvije najbogatije države su Švicarska i Luksemburg, a iza njih slijede Norveška, Francuska i Velika Britanija.

Najsiromašnije države u Europi su Ukrajina i Bjelorusija, čije srednje bogatstvo iznosi po 100 i 900 dolara po odraslom stanovniku. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,