Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Bosnu i Hercegovinu se uvozi i smeće (VIDEO)

Preuzmite sliku

U BiH se uvozi i smeće. To potvrđuju u preduzeću za reciklažu u Doboju, gdje navode i da Bosna i Hercegovina ima dovoljno domaćeg otpada koji ne završava u preradi nego u prirodi. Istovremeno, Centar za razdvajanje otpada u Doboju, u koji je uloženo milion i po maraka, nije u funkciji.

Preduzeće za reciklažu plastičnih boca u Doboju jedino je takve vrste u BiH, a kapciteti nisu do kraja iskorišteni. Ovdje se mjesečno prerađuje oko 300 tona plastičnog otpada.

Zbog nedostatka dovoljnih količina PET ambalaže u ovom preduzeću su prinuđeni da uvoze smeće, navodi se u prilogu Radija Slobodna Evropa.

Nakon prerade plastičnog otpada, u daljem procesu proizvodnje se pravi folija koju u 95 posto slučajeva izvoze.

Iz dobojske kompanije ističu da je prerada i proizvodnja PET ambalaže ekološki u potpunosti prihvatljiva.

Tona plastičnih boca sadrži više od 20.000 komada. Za hiljadu kilograma PET ambalaže u ovom preduzeću se može dobiti od 300 do 650 KM, a najmanje plastičmnog otpada u ovom postrojenju je iz Doboja.

Smeće je novac – u razvijenim evropskim državama svijest o tome je na mnogo većem nivou.

Problemi koji nastaju zbog naprimjer gomilanja plastičnog otpada prisutni su i u članicama Evropske unije, ali u tim državama se ekološkim pitanjima poklanja daleko više pažnje, ali i mnogo više novca u njihovo rješavanje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,