Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U BiH i regiji uskoro ukidanje rominga?

Preuzmite sliku

U zemljama regije, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, uskoro bi mogao da bude ukinut roming ukoliko bude dovoljno razumijevanja među državama, odnosno resornim ministarstvima.

Naime, posljednji sastanak regulatora za komunikacije iz četiri države regije (BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije) održan je prije nekoliko dana u Beogradu, a rezultirao je dogovorom o tome da se usaglašeni tekst nacrta sporazuma, koji su utvrdili, dalje proslijedi resornim ministarstvima, javljaju Nezavisne.

Da je sastanak održan za “Nezavisne” je potvrdila i Amela Odobašić, portparol Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, koja navodi da se sve dogodilo 23. novembra.

“U prostorijama RATEL-a Srbija, dakle Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge, održan je prvi sastanak Foruma saradnje regulatornih tijela za elektronske komunikacije BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Tom sastanku su prisustvovali i predstavnici regulatornih tijela ove četiri države, a jedna od tema odnosila se i na praćenje regulisanih cijena u regionalnom romingu”, kaže Odobašićeva.

Pojašnjava kako je prepoznata potreba za potpisivanjem novog sporazuma, “imajući u vidu uspjeh postojećeg regionalnog sporazuma o romingu”.

“Zaključeno je da regulatorna tijela pokrenu inicijativu prema resornim ministarstvima, kao potpisnicima prethodnog i budućeg sporazuma. Kada tekst sporazuma bude usaglašen, RAK će ga uputiti u Ministarstvo prometa i komunikacija BiH”, ističe Odobašićeva.

Pojedini regionalni mediji navode da bi u nacrtu sporazuma, koji će dobiti resorna ministarstva, trebalo da stoji prijedlog da se cijene rominga u ovim državama od naredne godine usklade sa cijenama u Evropskoj uniji (EU).

To bi faktički značilo da će cijene biti izjednačene s domaćim telefonskim saobraćajem, a što bi na kraju dovelo do prestanka važenja rominga. Podsjećamo, 1. jula ove godine snižene su cijene rominga u ove četiri države, a nešto ranije, 15. juna, u potpunosti je ukinut roming u svim državama članicama EU.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,