Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tržište vapi za kuharima, konobarima i slastičarima

Preuzmite sliku

Tržište Hercegovine vapi za kuharima, konobarima i slastičarima, rečeno je, između ostalog, na okruglom stolu o temi “Perspektive obrazovanja i tržišta rada u sektoru turizma u HNK” održanom danas u Mostaru.

Na okruglom stolu govoreno je o projektu koji radi na povezivanju privreda i obrazovanja Albanije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i Italije, pri čemu će sve zemlje imati iste nastavne planove i programe u turističko-ugostiteljskim školama te na taj način omogućiti razmjenu učenika i nastavnika.

Kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović istakao je kako se nada da će novi nastavni planovi i programi biti u primjeni već naredne školske godine, dok bi do prve razmjene učenika moglo doći sljedećeg ljeta.

Proizvod ovog projekta bit će i web platforma preko koje će učenici moći da nađu mjesto gdje žele da obave praktičan rad u trajanju do tri mjeseca.

Predsjednik Turističkog klastera Hercegovina Stjepan Primorac ocijenio je kako je projekt od vitalnog interesa za turističku djelatnost jer tržište Hercegovine vapi za kvalitetnim kuharima, konobarima i slastičarima.

Kuhar je po meni prestižno zanimanje. Kvalitetan kuhar je vrhunski plaćen i posao pronalazi bez problema, kazao je Primorac.

Dodao je kako je riječ o deficitarnom kadru, hronično nedostajućem, kojeg uvozimo iz susjednih zemalja.

Proizvodnja tog kadra je nužnost i to je ono što tržište traži – poručio je Primorac, naglašavajući kako kompletnu turističku ponudu treba podići na viši nivo, a obrazovni sistem prilagoditi potrebama tržišta rada.

Okrugli stol je održan u sklopu provedbe IPA projekta „Improving Skills and Knowledge Through the Integration of VET Systems for Blue Growth and Tourism Development – Blue SKILLS“, u kojem kao partner sudjeluje Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,