Subota, 23. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

SWISS na relaciji Sarajevo-Zurich od danas prevozi putnike u novom Bombardieru

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas je sletio jedan od najinovativnijih i najmodernijh zrakoplova na tržištu, “Bombardier” C serije.

Naime, putnici aviokompanije Swiss od danas imaju mogućnost da na relaciji Sarajevo-Zurich putuju u tom zrakoplovu, koji je u svijetu zrakoplovstva poznat pod imenom “jet koji šapuće”.

Taj tip zrakoplova zahvaljujući savremenim motorima, proizvodi dvostruko manje buke u odnosu na slične tipove zrakoplova. Osim toga nudi dodatni osjećaj komfora, veliki prozori čine kabinu svjetlijom, a prostor za odlaganje ručnog prtljaga je znatno veći.

Ergonomsko sjedište također nudi dosta komfora, a osiguran je i dodatni prostor između sjedišta. Najsavremenija pilotska kabina je razvijena neposrednom saradnjom kompanija SWISS i Bombardier i potpuno je prilagođena potrebama posade.

CS100 prima 125 putnika i zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji i inovativnom dizajnu, postavlja nove standarde u oblasti ekonomičnosti, ekološke prihvatljivosti i komfora putnika i to sa 25 posto nižim troškovima. Specijalno oblikovana krila i zakrilca osiguravaju optimalnu veličinu motora, manju potrošnju goriva, a time i manju emisiju štetnih materija. Na taj način, u poređenju s drugim zrakoplovima u svojoj klasi, C serija smanjuje emisiju CO2 za 20 posto.

– Bili smo bili prva aviokompanija koja je još 2008. poručila ovaj tip zrakoplova, jer smo još tada vjerovali u ovaj proizvod i Bombardier tim. Sada, deset godina kasnije i poslije uloženih dvije milijarde švicarskih franaka i putnici iz BiH imaju mogućnost da uživaju u prednostima ovog zrakoplova – kazao je Bernhard Vodl, generalni direktor Lufthansa Group za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crna Goru, Srbiju i Sloveniju, saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje