Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Švajcarska vlada najavila podršku BiH u oblasti zdravstva, zapošljavanja…

Preuzmite sliku

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović razgovarao je s ambasadoricom Švajcarske u BiH Andreom Rauber Sakser koja mu je predstavila Strategiju saradnje Švajcarske i BiH za period od 2017. do 2020.

Najavljeno je da će švajcarska Vlada na godišnjem nivou, počevši od ove godine, kroz različite projekte podržati BiH u visini od 20 miliona švajcarskih franaka, a ukupan iznos u okviru strateških ciljeva intervencija iznosit će do 74 milona franaka.

Podrška će se posebno odnositi na projekte za početne biznise za male preduzetnike, konkurentnost, oblast zdravstva i zapošljavanja mladih ljudi.

Krajnji cilj Švajcarskog programa saradnje je jačanje demokratskog političkog sistema u Bosni i Hercegovini i njene socijalne tržišne ekonomije.

Švajcarska se, po riječima ministra Šarovića, pridružuje svojim bosanskohercegovačkim partnerima u njihovim nastojanjima da ojačaju društvenu, ekonomsku i političku uključenost, zasnovanu na odgovornim javnim i privatnim učesnicima, kao i na aktivnoj i snažnoj ulozi njenih građana.

Ministar Šarović sastao se i sa novoimenovanim nerezidentnim ambasadorom Republike Koreje Von-Supom sa sjedištem u Zagrebu s kojim je razgovarao o mogućnostima saradnje dviju zemalja u budućem periodu, kao i o načinu njenog unapređenja zajedničkim zalaganjem vlasti na svim nivoima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,