Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stvoriti više prilika za privatni sektor!

Preuzmite sliku

Realni sektor je najvažniji sektor u BiH sa aspekta novih radnih mjesta koje može da generiše i donese, ne samo za mlade ljude nego i starije koji su ostali nezaposleni, kazao je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Unapređenje

Ured specijalnog predstavnika EU u BiH je organizovao petu u nizu konferenciju o liderstvu u biznisu, kako bi se unaprijedio kvalitet diskusije i aktivnosti vezane za socio-ekonomske reforme u BiH.

“Poenta Reformske agende jeste da se stvori više prilika za privatni sektor. U tom procesu se nailazi na jako puno otpora i to je nešto što je prisutno zadnjih 20 godina”, dodao je Wigemark, istakavši da je na konferenciji imao priliku vidjeti ono što je potrebno BiH, a to su nove poslovne prilike, preduzeća, startupovi, javlja Oslobođenje.

Konferencija se fokusirala na uspješne priče u poslovnom sektoru BiH u smislu na koji način socio-ekonomsko okruženje utječe na poslovne prilike, rast kompanija i ekonomski razvoj. Kompanija Mistral je jedna od vodećih u IT sektoru, te je Damir Saračević, direktor marketinga Mistrala, istakao da je potrebno kadrove u BiH prilagoditi upravo ovakvim zanimanjima.

“Sve dok je posao u privatnom sektoru lošiji od onog u državnom, mi ćemo biti u ovoj situaciji”, kazao je Saračević, istakavši da ono što ih koči jeste i zakonska regulativa, te parafiskalni nameti.

Komunikacija

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je istakao da se puno radi na poboljšanju poslovnog ambijenta, te klime za život ljudi koji se bave privredom. “Do sada je kritika na račun administracije i države zaista opravdana, jer mi uglavnom ovim ljudima kompliciramo život namećući nove obaveze, nimalo im ne pomažući u tome šta rade. Za vrlo kratko vrijeme smo, opet, uradili dosta kada je u pitanju poboljšanje radne klime, a sve jer smo otvoreni za komunikaciju, te su ovakve konferencije jedan od načina”, kazao je Elmedin Konaković.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje