Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sporazum o saradnji BIT Alliance i AUBiH: Susret nauke i industrije neminovno daje novu vrijednost (FOTO)

Preuzmite sliku

Predsjednik BIT Alliance Haris Memić i predsjednik Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini (AUBiH) Denis Prcić potpisali su u Sarajevu Sporazum o saradnji u oblasti razvoja i primjene komunikacionih i informacionih tehnologija.

Sporazumom je predviđen zajednički rad na projektima prekvalifikacije nezaposlenih osoba, realizacije projekata s ciljem razvoja nauke i struke, kao i saradnje na izradi nastavnih planova i programa master studija. Također BIT Alliance i AUBiH će razvijati naučno-stručnu saradnju u vidu obuka, specijalističkih kurseva i usavršavanja studenata AUBiH i uposlenika BIT Alliance.

“Nedostatak stručnog kadra i neusklađen obrazovni sistem sa tržištem rada, samo su neki od problema koji usporavaju razvoj softverske industrije u BiH. Saradnja sa AUBiH usmjerena je na razvoj kompetencija koje nedostaju studentima, budućim softver inžinjerima, kao i na prekvalifikaciju nezaposlenih osoba, čime ćemo doprinijeti rješavanju problema sa kojima se ova potentna oblast susreće.”, istakao je Haris Memić, predsjednik Upravnog odbora BIT Alijanse.

  • Isto tako, Sporazumom je predviđena saradnja na organizaciji okruglih stolova, savjetovanja, seminara i sličnih skupova koji okupljaju relevantne interesne grupe, kao i koordinacija istraživanja, i tehničko-tehnoloških dostignuća.

    “Susret nauke i industrije, akademskih institucija i privrede, neminovno rezultira unapređenjem znanja i novom vrijednošću. Od velike je važnosti da u Bosni i Hercegovini kreiramo ambijent za nova zapošljavanja u oblastima u kojima možemo biti visokokonkurentni u usporedbi sa svijetom. Upravo to je bio razlog potpisivanja Sporazuma sa BIT Alliance.”, izjavio je predsjednik Denis Prcić.

  • Deset vodećih kompanija u 2014. godini, sa dugogodišnjim iskustvom u razvoju softvera, udružile su snage u projektu BIT Alijansa, kako bi kontinuirano radile na rješavanju brojnih prepreka koje usporavaju rast ove industrije u Bosni i Hercegovini. Danas, ove kompanije zapošljavaju oko 700 mladih stručnjaka, koji svakodnevno razvijaju softvere i distribuiraju ih najvećim svjetskim kompanijama.

    Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini već 12 godina radi i provodi reforme obrazovanja fokusirane na unaprijeđenje korisnog znanja njegovih studenata i društva u cjelini. AUBiH je jedina visokoškolska institucija u regiji sa američkom akreditacijom (ACICS), sa ciljem da sadašnjim i budućim studentima u Bosni i Hercegovini pruži akademsko i profesionalno obrazovanje, zasnovano na američkom sistemu obrazovanja. Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini ima četiri fakulteta, akademiju i naučno istraživačke institute čije je diplome i certifikate do sada dobilo više od 3.000 studenata koji trenutno rade u najprestižnijim domaćim ali i globalnim kompanijama i institucijama. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje