Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sistem koji funkcionira u 22 zemlje Evropske unije: Prvo naplata računa, pa onda plaćanje PDV-a

Preuzmite sliku

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović je u utorak na pres-konferenciji u Sarajevu prezentirao inicijativu za izmjenu zakona o PDV-u čija je suština, kako je rekao, uvođenje sistema plaćanja PDV-a državi po naplaćenim fakturama, za razliku od sadašnjeg sistema kada su privrednici dužni po izdatoj fakturi odmah platiti PDV.

“Suština inicijative je da umjesto plaćanja PDV-a odmah po izdatoj fakturi, bez ikakve garancije da ćete naplatiti taj novac, PDV biva plaćen onda kada novac naplatite”, pojasnio je Magazinović.

Po njegovim riječima, možda najjači argument za ovakvu izmjenu zakona o PDV-u je činjenica da ovaj sistem funkcionira u 22 zemlje Evropske unije, a u našoj regiji u Srbiji i Hrvatskoj.

“Kad govorimo o ovoj izmjeni, prije svega govorimo o malim i srednjim preduzećima. Svjestan sam da nije problem „Elektroprivredi“ sačekati da naplati neku fakturu i da njima nije problem odmah platiti PDV. Ali malim preduzećima s malim brojem radnika i malim obrtom, koji izdaju fakturu od 10 hiljada KM je veliko da plate 1.700 KM PDV-a i uđu u neizvjesnost da li će tu fakturu naplatiti ili ne”, istaknuo je Magazinović.

Pojasnio je da se ovaj zakon, prije svega, treba odnositi na njih i „predviđeni su limiti na koji način se to ustrojava“.

Smatra da je trenutni sistem takav da je jednostavan, da osigurava državi prikupljanje puno novca, ali ne brine o privrednicima. Dodaje da je ovaj sistem komplikovaniji, također osigurava dovoljno novca za državu, ali ima i taj elemenat zaštite privrednika.

Kako je naveo, opredijelili su se za iniciranje rješavanja ovog pitanja kroz pitanje upućeno Vijeću ministara BiH, Upravi za indirektno oporezivanje i Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje u kojme su ministri finansija.

“Tražimo od njih stav o ovom pitanju, dakle o sistemu plaćanja PDV-a po naplaćenim računima, umjesto sadašnjeg sistema plaćanja po izdatim računima. Da zatražimo od njih podatke o efektima trenutnog modela naplate PDV-a u kontekstu narušene likvidnosti značajnog broja preduzeća i da pitamo da li raspolažu analizom kakve bi efekte polučio ovakav sistem naplate PDV-a kakav privrednici u velikom broju očekuju”, naglasio je Magazinović.

Dodao je da je to najbrži način i u rekordno kratkom vremenu će znati stav Uprave za indirektno oporezivanje kao insititucije, i ministara finansija entiteta i države kao članova Upravnog odbora, ali i Vijeća ministara BiH.

Ekonomska stručnjakinja Instituta za razvoj mladih „Kult“ Ajka Baručić je kazala da ovaj sistem nije novina nego se uveliko primjenjuje u zemljama EU.

“Ovaj sistem je u skladu s Direktivom EU, što znači da je neminovno da će BiH kad-tad morati biti dio ovog sistema, s obzirom na naš proces pridruživanja Evropskoj uniji. Zašto to ne bi bilo i ranije kao što su to uradile i susjedne zemlje”, kazala je Baručić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,