Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Savremena ekonomija: U BiH postoji 667 brzorastućih kompanija, neke registrovane u TK

Preuzmite sliku

Savremena ekonomija praktično je nezamisliva bez brzorastućih kompanija. To su uglavnom mаlа i srеdnjа preduzеćа kоја imајu kontinuiran trоgоdišnji rаst prihoda, zaposlenih i dobiti.

Poslovne novine u saradnji s bonitetnom agencijom LRC pokrenule su projekat “Brzorastuće kompanije u BiH i regiji“. Namjera je poslati signal da u BiH ima pozitivnih priča, stabilnog rasta i nadprosječnih poslovnih rezultata.

Oko 500 brzorastućih kompanija u regionu tokom 2016. zapošljavalo je više od 200 hiljada radnika, podaci su Poslovnih novina. Ostvarile su ukupni prihod od 29 milijardi KM. Direktor VTK BiH ističe kako su to kompanije u koje treba ulagati. U BiH takvih je 667.

“Ono što je također interesantno da su ovo kompanije koje imaju svoju jednu poslovnu filozofiju, jedan način rada i upravljanja svojim korporacijama koji može biti dobar i ogledni model drugim kompanijama”, kaže Ahmet Egrlić, direktor VTK BiH.

To podrazumijeva kvalitetan menadžment i kvalitetno upravljanje, dodaje Egrlić i navodi kako su ove kompanije tokom prošle godine ostvarile rast od 22 posto što je kaže izuzetno, jer je ukupan izvoz imao rast od 17,4 posto.

Bosna i Hercegovina je u 2016. godini ostvarila izvoz u vrijednosti preko 9 milijardi KM. 667 brzorastućih kompanija učestvovalo je u tom izvozu sa preko milijardu KM, što čini skoro 12 posto od ukupnog izvoza.

Najviše brzorastućih kompanija registrirano je u Kantonu Sarajevo, zatim Tuzlanskom kantonu, te u banjalučkoj regiji.

U 2016. ostvarile su preko 347 miliona KM ukupnih prihoda i ukupno izvezle oko 86 miliona KM. Najveći broj brzorastućih kompanija u BiH je u djelatnosti trgovine.

“Među vodećim je cestovni prevoz, apoteke, skladištenje – špedicija i IT koja je i u svijetu među brzorastućim vodećim”, navodi Alena Ahmetspahić – Fočo iz Poslovnih novina.

Kvalitetno i odgovorno pružanje usluga principi su koji uprkos nezahvalnom ambijentu za poduzetništvo u BiH daju rezultate, istaknuto je.

“Za uspješne poslovne rezultate neophodno je biti posvećen poslu imati dobar poslovni plan, pratiti tržište i potrebe klijenata”, kaže Adna Sejmen, predstavnica brzorastuće kompanije.

Novom projektu „Brzorastuće kompanije u Bosni i Hercegovini i regiji“, podršku je dao i bankarski sektor. Svjesni su kažu važnosti malih i srednjih preduzeća za razvoj bh. privrede.

“To su uglavnom i vrlo često i obiteljske kompanije gdje rade čitave obitelji u poslovi i gdje zaista se trude da uložena sredstav iskoriste na najbolji mogući način”, navode iz NLB-a.

Brzorastuće kompanije od velikog su značaja za investicionu klimu u svakoj zemlji pa tako i u BiH, ističu iz VTK, uz nadu da će broj ovakvih kompanija rasti. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje