Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Saudijska Arabija najveći arapski investitor u BiH

Preuzmite sliku

Velike su administrativne barijere prilikom kupovine nekretnina za strane investitore. Arapskih investicija sve je manje u BiH, a više u zemljama regiona.

Prema podacima kojima raspolaže Centralna banka BiH (CBBH), od 2005. do 2015. godine, arapski investitori uložili su u Bosnu i Hercegovinu 501,6 miliona KM. Najveći investitor je Saudijska Arabija sa uloženih više od 200 miliona KM, a značajne investicije stigle su iz Bahreina, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Libije, Sirije i Egipta.

Na osnovu preliminarnih podataka za prvih 9 mjeseci 2016. godine, registrovane su i dodatne investicije iz Kuvajta – 16 miliona KM, Saudijske Arabije – 19.4 miliona KM i Ujedinjenih Arapskih Emirata – 20.1 milion KM, a najviše se ulaže u nekretnine.

Neke od dosadašnjih najznačajnijih investicija su Bosna Bank International d.d. Sarajevo, shopping galerija BBI Centar, Sarajevo City Center i hotel Bristol, rezidencijalno naselje Poljine Hills, Zeraa Investment, zabavni park Sunnyland te poslovni centar UNITIC.

Nekoliko projekata je u fazi realizacije, a značajniji su: Turistički grad na području Općine Trnovo, stambeni kompleks na Ilidži „Sarajevo waves” te izgradnja stambeno-poslovnog objekta ”Sarajevo Tower” bh. kompanije ANS Drive i kuvajtske kompanije Smart Invest.

Podaci iz Agencije za unapređenje stranih investicija BiH ukazuju da velike probleme investitorima predstavljaju brojne administrativne barijere, dugotrajne i komplicirane procedure, neefikasnost javne uprave, sudova te izuzetno teško dobijanje dozvola. U BiH je za otvaranje firme potrebno čak 37 dana, dok se u Hrvatskoj može otvoriti za 9, a u Srbiji za 12 dana.

Velike poteškoće s kojima se susreću arapski investitori sve više rezultiraju njihovim odlascima iz BiH, te velikim ulaganjima u Evropu i zemlje regiona. Tako su arapski investitori za najnoviji projekat u Srbiji ”Beograd na vodi” izdvojili čak 3,1 milijardu eura, a jedna od većih investicija je i Etihad Airways, vrijedan 100 miliona eura, dok se ukupna vrijednost trenutnih investicija u susjednu nam zemlju procjenjuje na sedam milijardi eura. Arapski investitori u Veliku Britaniju uložili su više od 60 milijardi funti u različite privredne i ekonomske segmente, a u njemačke kompanije u posljednjih nekoliko godina oko 100 milijardi eura. U Turskoj najviše ulažu u građevinski sektor, te različite projekte iz turizma i tekstilne industrije, tako su 2009. godine investirali 9 milijardi dolara, a u 2016. godini ta brojka je narasla na čak 46 milijardi dolara.

Dobro je poznato da naša država ne ulaže niti najmanje napore da privuče i zadrži arapske investitore, a podaci dokazuju da zahvaljujući tome sve manje odlučuju investirati u BiH, a sve više u zemlje regiona. Na predstavnicima naše zemlje je da iznađu načine i modalitete za nove investicije, pojednostave procedure te počnu stvarati povoljan ambijent za prihvatanje araspkog kapitala koji je i više nego dobrodošao u svim poslovnim segmentima naše zemlje. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,