Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šarović pooštrio procedure za izvoz voća i povrća u Rusiju

Preuzmite sliku

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović pooštrio je procedure za dobijanje certifikata o bosanskohercegovačkom porijeklu voća i povrća koje se izvozi u Rusku Federaciju, počev od 11. marta ove godine, čime su stečeni uslovi za pregovore o ukidanju zabrane izvoza.

Certifikat “Form A” od sada će izdavati Vanjskotrgovinska komora BiH poštujući stroge procedure koje je naložio ministar Šarović, a koje će suziti prostor za zloupotrebe tog dokumenta i u ovom važnom izvoznom poslu sa Rusijom ostaviti samo ozbiljne proizvođače i izvoznike.

Istovremeno, Šarović je izdao i nalog Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH da radi implementacije Protokola za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizika, izdavanje fitosanitarnog certifikata od strane nadležnih inspekcijskih organa Republike Srpske, Federacije BiH i Distrikta Brčko značajno unaprijedi i učini odgovornijim, što je Uprava svojim Uputstvom i učinila.

“Tim unapređenjem sistema i kontrole izdavanja ključnih dokumenata koji prate pošiljke voća i povrća u Rusku Federaciju, kao i drugim mjerama preduzetim u proteklom periodu, stečeni su preduslovi za organizovanje bilateralnih pregovora bosanskohercegovačke i ruske strane, oko ukidanja zabrane izvoza  jabuka u Rusku Federaciju” istakao je Šarović.

Također, uputio je pismo direktoru Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije Sergeju Aleksejeviču Dankvertu, kojim ga je obavijestio da su u Bosni i Hercegovini preduzete neophodne mjere, i kojim je zatraženo održavanje sastanka radi pregovora o nastavku izvoza jabuka u Rusiju, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje