Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ruski investitori gube novac u BiH: Ostali bez 52 miliona eura za dvije godine

Preuzmite sliku

Iako je Rusija označena kao peti najveći investitor u Bosni i Hercegovini, neke njihove investicije bilježe ogromne gubitke, pokazuju posljednji podaci.

Tokom protekle dvije godine, ruski investitori bilježe 52 miliona eura gubitaka u BiH, a najveći dio odnosio se na naftnu industriju, koja je najviše razvijena u Republici Srpskoj, navodi se u izvještaju Agencije za promociju stranih investicija (FIPA).

Rafinerija nafte u Brodu, koja je u ruskom vlasništvu, zabilježila je u 2017. godini gubitak od 7,5 miliona eura, čime su ukupni gubici narasli na nevjerovatnih 300 miliona eura, piše BIRN.

Kada je Rafinerija nafte Brod privatizirana 2007. godine, ruska kompanija Neftegazinkor, koja je kćerka firma Zarubezhnefta, prikazana je kao spas za ekonomiju Republike Srpske.

“Ovo je ozbiljna situacija i ovoliko zabilježeni gubici nameću pitanje – šta će se sljedeće desiti i hoće li sve ovo utjecati na ukupne ruske investicije u BiH”, izjavio je za BIRN profesor ekonomije iz Istočnog Sarajeva Aleksandar Stojanović.

Optima Grupa, koja je vlasnik Rafinerije nafte Modriča, također bilježi gubitke. Neki drugi projekti koje je Rusija podržavala u BiH, također su obustavljeni.

Ambasador Ruske federacije u BiH Petar Ivanov ne izgleda mnogo zabrinut. U nedavnoj izjavi medijima, naveo je da su ruske firme upumpale najmanje 250 miliona eura u budžete u BiH.

Proruski orijentiran predsjednik RS-a Milorad Dodik također je istakao koristi od ruskih investicija, a pri tome nije naveo niti jedan problem.

Stojanović napominje da ruske investicije u Bosni nisu vođene ekonomskim interesima niti u jednom slučaju.

“Rusija nema nikakvih ekonomskih interesa u Bosni,s obzirom na to da je ukupan broj stanovnika Bosne i Hercegovine jednak tek trećini populacije Moskve. Međutim, postoji snažan politički interes i zato su investicije jedno od sredstava za ostvarenje političkih ciljeva”, objasnio je Stojanović.

U međuvremenu, ništa se nije desilo sa najavljenom investicijom Comsara u izgradnju termoelektrane Ugljevik 3. Taj projekat promovirao je ruski milijarder Rashid Sardarov, a elektranu je trebao graditi kineska grupa CPECC.

Teško je predvidjeti da li će uopće ovaj projekat ikada započeti. Prošlog juna u javnosti se pojavila informacija da Comsar još uvijek traži partnersku kompaniju da izgradi termoelektranu.

To tek treba da se završi, međutim vlasti u RS-u su objavile da je ovo najveći projekat u ovom bosanskohercegovačkom entitetu. Investicija bi trebala iznositi nešto više od 600 miliona eura.

Stojanović je potcrtao da odgađanja pokazuju da investitori trebaju visoko kvalitetne planove i stabilno poslovno okruženje, što svakako ne postoji u politički nestabilnoj Bosni. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,