Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rezultati realizacije kreditnih sredstava privrednim subjektima

Preuzmite sliku

Vlada Federacije BiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o realizaciji kreditnih sredstava plasiranih putem Union banke za period od 2013. do 2016. godine i izvještaj Union banke o portfoliju komercijalnih kredita ovog ministarstva.

U ovoj informaciji je navedeno da je namjena prve kreditne linije, između ostaloga, finansiranje modernizacije tehnološkog procesa. Tom mjerom za tri godine bilo je obuhvaćeno 98 privrednih subjekata, sa 39,5 miliona KM kreditnih sredstva.

Cilj druge kreditne linije je očuvanje radnih mjesta kroz finansiranje uplata za penziono-invalidsko osiguranje za zaposlenike koji su stekli uslove za odlazak u penziju. Za tri godine za ove namjene dodijeljeno je 1,9 miliona KM.

Sekretar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipo Buljan je podsjetio da se putem ovog ministarstva od nastanka pomagalo privrednim društvima u smislu grantova, ali je 2014. uspostavljen trajni Revolving fond s ciljem da se u nekoliko narednih godina napravi iznos od oko 100 miliona KM, te da se firme koje ispunjavaju uvjete mogu prijaviti i dobiti sredstava iz Fonda.

– Sredstva su sa 0,9 posto kamate, 0,5 obrade te su sveukupna davanja manja od 1,5 posto na grejs period od godinu dana i na 60 mjeseci otplate kredita. Od godine do godine iznos se mijenjao. Nekada je maksimum bio 800.000 KM, nekada 500.000 KM. Ministarstvo nije imalo struktuirano sredstava za ovu namjenu za 2017. godinu, ali smo putem Fonda opskrbili oko pet miliona KM što će ove godine biti podijeljeno – pojasnio je Buljan.

Direktor Union banke Vedran Hadžiahmetović je istaknuo da se radi o izuzetno kvalitetnom kreditnom portfoliju čije je kvalitet iznad prosjeka bankarskog sektora za kredite pravnim osobama u Federaciji BiH, dodajući da su rezultate potvrdili analizom dostupnih zvaničnih finansijskih i poslovnih pokazatelja privrednih subjekata korisnika kreditne linije, ali i izvršenom anketom među korisnicima.

Izdvojio je dva osnovna rezultata ovih kreditnih linija među kojima su ostvareni pomaci u svim ključnim segmentima poslovanja, prvenstveno su porasli ukupni prihodi za više od 154 miliona KM, dok je u segmentu zapošljavanja došlo do procentualnog značajnog rasta u 26 posto, odnosno otvorena su 2.182 nova radna mjesta.

– Ove pokazatelje potvrdila je i anketa korisnika koji su kazali da su ovi krediti doprinijeli i uticali da se ostvare ovakvi rezultati – naglasio je Hadžiahmetović i dodao da je to oko 97 posto privrednih subjekata u kategoriji „A“ prema standardima Agencije za bankarstvo, što znači da nisu u kašnjenju sa otplatom ili da su kašnjenja manja do 30 dana.

Kada je u pitanju potrebna dokumentacija za ove kredite, ona je slična kao i kod ostalog komercijalnog kreditiranja. Uz svu neophodnu dokumentaciju o poslovanju potrebno je dostaviti i poslovni plan, a za osiguranje vraćanja kredita uzeta je hipoteka, odnosno založno pravo nad nekretninama ili kombinacija sa zalogom na pokretninama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,