Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rade za svjetske gigante, a proizvodnju sele iz Kine u BiH

Preuzmite sliku

Bračni par Elzina i Edin Kukavica žive u Njemačkoj i već 15 godina se supješno bave izradom limene ambalaže. Trenutno se proizvodnja obavlja u Kini gdje za njih radi i do 700 ljudi, a među njihove kupce spadaju i svjetski giganti. Oni su odlučili dio proizvodnje locirati u Maglaj.

U posljednja 4 mjeseca u Liješnici je podignuta savremena hala u kojoj će se proizvoditi limena ambalaža za svjetske brendove. U pogonu firme “ADV PAX Lutec” u prvo vrijeme će biti zaposleno 30 osoba a sva proizvodnja namijenjena je za izvoz.

Krajem avgusta trebala bi početi doprema mašina, montiranje, obuka radnika i probna proizvodnja.

Do sada je bračni par Kukavica u pokretanje proizvodnje u ovom kraju uložio milion KM. Elzina je porijeklom iz maglajskog kraja, tačnije iz Kosove, a Edin je Krajišnik. U njemačkom gradu Detingenu su cijeli život.

“Proizvodimo ambalažu za slatkiše, začine, gdje smo lideri na njemačkom tržištu. Godine 2011. dobili smo “Deutsche Verpackungs preis” upravo za našu ambalažu za začine”, kažu Elzina i Edin.

Ambalaža koja se trenutno proizvodi u Kini doprema se u Njemačku i distribuira naručiocima u Tajland, Maleziju, Indoneziju, Brazil, Kanadu, Veliku Britaniju…

Posebno dizajnirana ambalaža, bilo da je namijenjena za raklamne svrhe ili za pakovanje proizvoda, radi se za Nestle, Lidl, Aldi, Simens, Haribo, Spar, DHL, ali i za Mercedes, Fiat, Porsche, Lufthansu itd. (dnevni avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje