Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvo pivo iz Srebrenice toliko je originalno da ima veliku šansu da osvoji tržište (FOTO)

Preuzmite sliku

U Srebrenici po prvi put u istoriji počinje proizvodnja kvalitetnog domaćeg piva za koje se u ovom gradu nadaju da neće biti samo još jedna vrsta pića. Namjera je da to bude srebrenički brend i pozitivna priča iz Srebrenice.

Mladi Srebrenčanin Davorin Dado Sekulić ne zaboravlja svoje rodno mjesto i vraća mu se kad god je u prilici, pišu Srebreničke novine.

Davorin, njegova tri brata i sestra su djeca Srebrenice. Iako neki od njih petoro još uče i studiraju, Davorin i njegova starija sestra već rade i u svom poslu su priznati i poznati mladi ljudi, iako od svog grada nikada nisu dobili ni marku stipendije ili kredita. Ipak ne obaziru se na to i o tome ne pričaju.

Davorin je tako, gledajući da pomogne u rješavanju najvećeg problema nezaposlenosti u Srebrenici, odlučio  otvoriti mini pogon za tzv. kućnu proizvodnju piva. U opremanje proizvodnog prostora i nabavku opreme, uložio je do sada oko 15 000 KM, podigavši kredit, iako je u Sarajevu podstanar.

Namjerava proizvoditi tri vrste piva a za kompletnu proizvodnju ima obezbijeđeno tržište. U početnoj fazi namjerava zaposliti jednog radnika a  proširenjem proizvodnje i opremanjem ugostiteljskog dijela još  dva do tri.

Posebno zanimljivo je to što će njegovo pivo na neki način biti brend ali i suvenir iz Srebrenice jer svako pivo ima specifično ime i priču na pozadini boce koja govori o Srebrenici. Njegova piva nosit će nazive Perkman, Andrićeva tektka i Vidran, a ovo su priče koje stoje iza tih naziva.

Perkman

Srebrenica je postojbina rudarskog duha, veselog patuljka Perkmana. Prema narodnom predanju, kada nema nikoga u oknu on udara čekićem a rudari bi često potvrdili da čuju zvuke čekića kada sjednu da se odmore, te da su na ulazima u rov nailazili na njegove tragove. Vjeruje se da je pomagao pri kopanju srednjovjekovnih rudokopa što su vidljivi uz samo šetalište, iz grada prema banji Guber.

  • Andrićeva tetka

    Tetka Ive Andrića je bila opštinski pisar u Srebrenici. Vrijeme ljetnih raspusta Andrić bi provodio kod tetke u Srebrenici, gdje je i napisao svoju prvu pripovjetku „Put Alije Đerzeleza“ a kasnije i pripovjetku „Osaćani“. Koliko je naš nobelovac bio vezan za Srebrenicu i svoju tetku govori i činjenica da je prilikom upisa na Bečki i Krakovski univerzitet za mjesto prebivališta imenovao baš ovaj grad.

  • Vidran

    Vidran je jedan od konja neke od mnogobrojnih vojski što su se od praistorije otimale da vladaju Srebrenicom. Grad srebra je bio jedna od najvećih kovačnica novca Rimske imperije. U Srebrenici, na samo 10 dana jahanja od svoje države-grada, stolovaše stalni konzuli  Dubrovačke republike. Konji i vojnici neke od tih osvajačkih vojski obolješe od gube i kako se kupaše u potoku crvene vode, što izvire iz rudokopa biše izliječeni i taj potok tako dobi ime Guber. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,