Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prva Srebrenička pivara počinje sa prodajom četiri vrste zanatskog piva

Preuzmite sliku

Nakon gotovo pola godine pribavljanja neophodnih dozvola za proizvodnju i prodaju piva, Srebrenička pivara (Silvertown brewery) ovog vikenda počinje sa prodajom četiri vrste zanatskog piva i to: Andrićeva tetka, Perkman, Vidran i Pivovica, piše esrebrenica.

Ovo je prva craft pivara na regiji koja proizvodi svoje pivo, i to: svijetlo, tamno, crveno i pivo sa šljivovicom, koja pored kvalitetnog piva promoviše i Srebrenicu na jedan unikatan način, a piva pričaju priče o istoriji ovog mjesta.

Prema riječima vlasnika prve pivare u Srebrenici, Davorina Sekulića, trud se isplatio i konačno počinje prodaja.

“Poslije skoro pola godine rješavanja papirologije i skupljanja svih potrebnih dozvola za proizvodnju i prodaju piva, uspjeli smo da sve prikupimo nekako, tako da smo sada i zvanično prva pivara u regiji. To što smo prva pivara je i najviše doprinijelo da sve oko prikupljanja papira traje ovoliko dugo, jer do sada niko, nikada nije radio ništo slično, pa je to i bila otežavajuća okolnost jer nisu znali kako da nas registruju, a ni mi sami nismo znali šta je sve potrebno od dozvola i dokumenata pa smo se dosta vremena vrtili u krug jer koga god nazovemo da pitamo šta treba, prebacuju nas na nekog drugog dok ne dođemo do telefona na koji se niko ne javlja, i tako danima”, kaže Davorin.

On dodaje da se u Srebrenicu vratio da pokrene biznis, zaposli mlade i kroz pozitivan primjer i pozitivnu priču predstavi Srebrenicu drugačije. Ali, baš u Srebrenici je imao najviše problema.

“Iako sam iz Srebrenice, i vratio sam se u Srebrenicu da pokrenem nešto i zaposlim mlade, nisam naišao na razumjevanje i pomoć od nekih za koje sam mislio da će mi prvi pomoći i izaći u susret sa savjetima, ali dešavalo se, nažalost, suprotno, pa sam imao problema sa jednom inspekcijom koja je od samog početka pokušavala da na neki način zaustavi naš rad iako smo radili sve legalno, a na kraju i da bespravno oduzme pivo bez ikakvog naloga i dokumenta, pa smo morali i sud da uključimo kako bi zaštitili firmu i dobili naša prava”, rekao je Davorin i posebno se zahvaljuje Upravi za indirektno oporezivanje BiH i Republičkoj inspekciji za hranu na stručnoj podršci i profesionalnosti da kompletan proces registracije privede kraju.

Sekulić vjeruje da će Srebreničko pivo privući i turiste da posjete Srebrenici, a do sada su već dolazile ture kako bi degustirale piva.

“Mi smo već imali posjete iz Češke, Holandije, Srbije i iz svih krajeva BiH koji su došl u Srebrenicu jer su vidjeli na internetu ili čuli od nekoga za naše pivo. Mislim da će se sada to mnogo povećati i da ćemo imati turiste iz čitave Europe pa i šire u Srebrenici kako bi probali dobro pivo, a samim time i upoznali prirodne ljepote Srebrenice jer je nama, prije svega, cilj promocija grada i prirodnih bogastava koje Srebrenica nudi”, kaže Davorin.

Davorin ističe da je sada primarno da se pivo prodaje u Srebrenici, kafićima i prodavnicama, a od ovog vikenda pivo će biti u ponudi u Rock caffe “Malboro”, a interesovanje je veliko i širom BiH.

“Naš plan je da se širimo i dalje, tako da već imamo ponude da se naše pivo nađe u ponudi kafića u Banja Luci, Sarajevu, Mostaru i drugim gradovima, tako da nemamo problema sa potražnjom, nego sa prevelikom potražnjom koju trenutno ne možemo da zadovoljimo, ali se nadamo da ćemo što prije uspjeti da proširimo kapacitete i odgovorimo na svaki zahtjev za našim pivom”, poručio je Davorin Sekulić, vlasnik prve pivare na regiji. (Akta.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,