Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prijeti li nam naftna kriza?

Preuzmite sliku

Građani BiH su na svojim novčanicima već osjetili tri poskupljenja goriva od početka ove godine, a rast cijena će uticati i na privredu, pogotovo sektor transporta, upozoravaju stručnjaci.

Cijena Brent nafte na svjetskom tržištu trenutno je na korak od 80 dolara po barelu, što je već sada najveća cijene od 2014. godine.

U razgovoru za Fokus.ba ekonomski analitičar Admir Čavalić istakao je da, prateći stanje na tržištima, postoje izvjesni rizici od nastanka manje naftne krize koja bi mogla utjecati na rast cijena nafte.

„Međutim, još uvijek ne možemo dati jasne prognoze u vezi ovoga jer američka administracija nastoji preko svojih partnerskih država, prije svega Saudijske Arabije, popuniti eventualne praznine u ponudi nafte koje su nastale ili će nastati zbog izlaska iz sporazuma sa Iranom“, rekao je Čavalić za Fokus.ba.

Dodao je da se ne smije zaboraviti da je Iran jedan od najvećih proizvođača unutar OPEC-a i da shodno tome ima izuzetnu pregovaračku poziciju unutar ove grupacije.

„Bosna i Hercegovina je mala ekonomija, bez izvora ili značajnijih zaliha ovog energenta, što znači da će eventualni rast cijena nafte imati direktan uticaj na lokalne cijene, odnosno domaću ekonomiju“, naveo je Čavalić.

Dok se u svijetu i dalje sa opreznošću govori o daljim poskupljenjima, najcrnje prognoze cijene nafte pojedinih analitičara sežu do 100 dolara po barelu, što bi značilo novi udar na građane i privredu.

Naime, analitičari jedne od najvećih američkih banki „Bank of Amerika Merrill Lynch“ ističu da posebnu zabrinutost izazivaju dešavanja u Iranu i Venecueli, dvije zemlje koje su među najvećim izvoznicima nafte u svijetu.

Analitičari ove banke predviđaju cijenu od 90 dolara po barelu najdalje do augusta ove godine, te cijenu od 100 dolara do početka naredne godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,