Četvrtak, 24. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Premijer Novalić: MMF nije rekao da nove tranše kredita neće biti

Međunarodni monetarni fond (MMF) nigdje nije rekao da nove tranše kredita neće biti. Međunarodne finansijske institucije su svjesne složene političke situacije u našoj državi i često nam izlaze u susret.

Zato sudbina nove tranše još uvijek nije zapečaćena. No, čak i ako se dogodi najgore i MMF odustane od aranžmana, novca neće nestati, rekao je u intervjuu za magazin “Start” federalni premijer Fadil Novalić. Kaže da isplata socijalnih davanja ni na koji način ne ovisi o stranim kreditorima i osigurana je kroz proračunska sredstva. Ne moraju, dakle, strepiti ni umirovljenici, ni doktori, ni učitelji, ni drugi proračunski korisnici, dodao je Novalić.

Premijer kaže  da su kreditna sredstva  namijenjena  isključivo u razvojne svrhe – za izgradnju infrastrukture i poticanje novog zapošljavanja. – Ni gradnja,  ni otvaranje novih radnih mjesta neće stati  bez MMF-a, samo bismo mogli očekivati značajno usporavanje u ove dvije oblasti. Osim toga, nije sve u parama.   Ono što je   mojoj vladi i meni posebno bitno, možda i bitnije od novca , jeste stručna pomoć koju  nam pruža MMF, prenosi Fena. Reforme koje  provodimo ne bi bile ovoliko kvalitetne bez savjeta i podrške me­đunarodnih ekspera­ta.

Meni osobno više od novca nedostajao bi upravo ovaj dio aranžmana sa MMF-om – kazao je  Novalić. Smatra i da će odluka parlamenta BiH o neusvajanju  akciza  sigurno usporiti izgradnju autocesta. Akcize su, po njegovim riječima,  najsigurniji i najlakši model razvijanja infrastrukture. – Kad pogledate države u našem okruženju vidjet ćete  da su sve one upravo zahvaljujući akcizama postigle najveći napredak na tom polju. Nije to, naravno, jedini model. U ovom  trenutku u pripremi su dva zakona: zakon o koncesijama i zakon o javno-privatnom partnerstvu. Kroz ova dva zakona mi ćemo omogućiti dovođenje velikih kompanija koje bi izgradile određene dionice  autoceste.

Federacija bi određivala koja dionica da se gradi, velike kompanije bi izgradile taj dio i naplaćivale korištenje autoceste određen broj godina  dok ne bi vratile uložena sredstva i nakon toga bi te dionice predale u vlasniš­tvo Federacije. Nažalost, naše ceste nisu dovolj­no frekventne pa ne možemo garantovati da će postojati interes za takav način njihove izgradnje. Zato su akcize najbolje rješenje i ja se nadam da ćemo u skoroj budućnosti uspjeti da uvjerimo parlamentarce u neophodnost njihovog usvajanja – rekao je, između ostalog, premijer FBiH u intervjuu za “Start”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,