Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Premijer Novalić: Fokus je na poslovnom ambijentu

Preuzmite sliku

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je na Ekonomskom forumu, koji se danas održao u Sarajevu, da će ove godine u fokusu Federalne vlade biti posebno aktivnosti u oblasti poslovnog ambijenta.

“Ova 2017. je godina poslovnog okruženja i tu su složeni zakoni i propisi koji tretiraju stečaj i stečajno poravnanje, parafiskalne namete, formiranje privrednih sudova i drugo, te je potrebna interoperabilnost svih aktera u tom procesu”, kazao je Novalić tokom panela o temi „Programi vlada: reformski kurs ka poslovnom ambijentu“.

U okviru aktivnosti na stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja ovu godinu, po premijerovim riječima, obilježit će i značajna akcija u smislu borbe protiv sive ekonomije.

Novalić je podsjetio da je njegov ekspoze bio posvećen ekonomiji i ekonomskim promjenama dodajući da je veliki uspjeh da se u društvu ekonomija nametnula kao glavna tema. Naglasio je da su Reformska agenda i ciljevi zactani u akcionim planovima prevashodno i dominantno naš domaći materijal.

Ministar finansija u Vladi RS Zoran Tegeltija je kazao da je na posljednjem sastanku entitetskih premijera u Banjoj Luci razgovarano o tome kako da se dođe do realizacije projekata.

Preovladalo je mišljenje da treba postići visok stepen harmonizacije ključnih zakonskih propisa pogotovo u poreskoj politici, te pitanju registracije, stečaja preduzeća kako bi povećali konkurenost privrede na cijeloj teritoriji BiH.

Tegeltija je između ostalog ukazao na nedovoljnu efikasnost javnih preduzeća i javnih fondova.

Na panelu je učestvovao i ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda koji je, komentirajući neke prijedloge o promjeni stope PDV, kazao da lično nije za takvu promjenu jer bi time bio ugrožen krhki sistem koji generalno dobro funkcionira. Naglasio je da je potrebno u socijalnom sekoru precizno definirati propise, te pojačati finansijsku disciplinu, a stopa PDV-a, koja je najamanja u regiji, može biti samo prednost.

Forum, koji je organizovao Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, okupio je predstavnike vlasti, poslovne i akademske zajednice u BiH čiji je zajednički cilj unapređenje ekonomskog i poslovnog ambijenta u BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,