Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

PREMIER kladionica: Potezi Vlade FBiH oštetit će Federaciju za više od 200 miliona KM godišnje!

Preuzmite sliku

Zakon o igrama na sreću ukazuje na pogubnosti amandmana koje je utvrdila Vlada FBiH, kako navode iz kladionice “Premier” potezi Jelke Milićević i fadila Novalića oštetit će Federaciju za više od 200.000 miliona KM godišnje. 

Ako amandmani Vlade FBiH budu usvojeni, 13 kladionica će biti zatvoreno, 5.500 radnika će ostati bez posla, oko 3.000 vlasnika prostora će ostati bez mjesečnih
primanja, a Federacija BiH će ostati bez više od 200 miliona KM godišnje, kaže direktor “PREMIER” kladionice Krešo Vukoja.

Privatne kladionice iz Federacije BiH i dalje svakodnevno upozoravaju javnost na poteze Vlade FBiH, odnosno ministrice finansija Jelke Milićević i premijera Fadila Novalića.

Okupljeni u Facebook grupama “Spasimo naša radna mjesta” koje sada broje preko 15.000 članova, radnici priređivača igara na sreću iskazuju zabrinutost zbog mogućnosti da se uskoro nađu na zavodu za zapošljavanje, zajedno s još oko 400.000 nezaposlenih u Federaciji BiH.

Da su amandmani koje je utvrdila Vlada FBiH vrijedili od početka ove godine, kladionice bi na 150 miliona KM prihoda morale platiti 187,5 miliona KM poreza. Iz toga je jasno da ove mjere koje predlaže Vlada FBIH imaju samo jedan cilj, a to je zatvaranje privatnih kladionica u Federaciji BiH, kaže direktor “PREMIER” kladionice, Krešo Vukoja, ističući kako je neshvatljiva i nedopustiva namjera Vlade FBiH da u ovako teškim ekonomskim uslovima zatvori 13 domaćih firmi koje zapošljavaju veliki broj radnika.

  • Zatvaraju legalne firme

    – U trenucima kada je ukupan dug Federacije preko sedam milijardi KM, kad se isplata penzija finansira kreditima MMF-a, Vlada FBIH predvođena premijerom Novalićem i ministricom Milićević želi zatvoriti 13 domaćih legalnih firmi, koje uredno izvršavaju sve svoje zakonom propisane obaveze i koje zapošljavaju 5.500 radnika i zakupljuju gotovo 3.000 poslovnih prostora, rekao je Vukoja.

    On naglašava kako bi zatvaranje privatnih kladionica dovelo do ogromne krize u ekonomiji i privredi Federacije te bi nastale štete koje će biti nesagledive i nenadoknadive.

    – U 2016. godini 13 privatnih priređivača igara na sreću u proračun Federacije BiH uplatit će oko 32,7 miliona KM direktnih naknada i poreza, na plaće i doprinose za radnike potrošit će 99 miliona KM, za najam oko 3.000 poslovnih prostora zakupodavcima će platiti 25 miliona KM, za struju, vodu, internet i usluge telefonije platit će 11 miliona KM, za uredski materijal i sanitarije platit će 12,5 miliona KM te će dobavljačima softvera, kvota i rezultata platiti više od 6 miliona KM. To je ukupno oko 186 miliona KM. Od toga novca direktno u proračun Federacije BiH bit će uplaćeno oko 80 miliona KM, što je 3,2% ukupnog proračuna Federacije BiH za 2016. godinu. Indirektno će, kroz potrošnju radnika i partnerskih firmi, u proračunu Federacije BiH završiti i ostalih 106 miliona KM, što znači da poslovanje kladionica u proračun donosi oko 186 miliona KM, ili 7,28% ukupnog proračuna Federacije. Zašto Jelka Milićević i Fadil Novalić žele Federaciju ostaviti bez ovog novca?, pita se Vukoja.

  • Ko će snositi odgovornost?

    Direktor “PREMIER” kladionice naglašava kako ovo neće biti jedini gubici koje će Federacija BiH pretrpjeti zatvaranjem kladionica.

    – Svih 5.500 radnika u privatnim kladionicama u Federaciji BiH uredno su prijavljeni, što znači da će svi, ako ostanu bez posla, imati pravo na novčanu naknadu u skladu sa “Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba”, a to će Federaciju BiH koštati oko 20 milijuna KM. To znači da će zatvaranjem kladionica proračun Federacije BiH biti oštećen za više od 200 milijuna KM godišnje. Pitam se hoće li  iko za to snositi odgovornost i kako Jelka Milićević i Fadil Novalić misle nadoknaditi ovih više od 200 milijuna KM? Valjda novim kreditima od MMF-a, zaključio je Vukoja, dodajući kako je u procesu organizacija prosvjeda koji bi pred zgradom Vlade FBiH i Parlamentom trebali okupiti preko 10.000 prosvjednika, što će, ističe, “biti jedinstven slučaj u svijetu da radnici i poslodavci zajednički prosvjeduju protiv Vlade”.

    Premijer Novalić neupućen u problematiku

    Direktor “PREMIER” kladionice Krešo Vukoja se osvrnuo i na izjavu premijera FBiH Fadila Novalića, koji je u intervjuu za televiziju N1 kazao kako su kladionice u prvih devet mjeseci 2016. godine uplatile oko 18 miliona KM poreza.

    – Premijer Novalić ili nije upućen u problematiku, ili svjesno iznosi pogrešne podatke. Naime, prema podacima Porezne uprave FBIH kladionice su od 01.01.2016. do 30.09.2016. uplatile 24,5 miliona KM direktnih poreza i naknada, te još oko 27,7 miliona KM doprinosa, PDV-a, poreza na dohodak i drugih fiskalnih i parafiskalnih nameta, rekao je Krešo Vukoja. Kladionice traže model porezno stabilnih zemalja zapadne Evrope Kladionice najveći problem u amandmanima Vlade FBiH vide u oporezivanju svih uplata i svih dobitaka, a prema tome i u onemogućavanju izlaska domaćih firma na svjetsko tržište putem interneta.

    – To je model kojeg su napustile sve ozbiljnije zemlje Evropske unije, jer su analizom došle do zaključka kako takav model ne funkcionira, odnosno da uništava domaće firme, što su dopisima političarima u Federaciji BiH potvrdili i Nikos Roumnakis, predsjednik Evropske organizacije za regulaciju igara na sreću, kao i Clive Hawkswood, predsjednik Remote Gambling Associationa. Uprkos svim upozorenjima iz Evropske unije, Vlada FBiH se odlučila na model koji oporezuje sve uplate i sve dobitke, pravdajući to usporedbom s hrvatskim modelom. Međutim, osim što u Hrvatskoj 5% na uplate plaćaju igrači, a u Federaciji BiH bi prema ovim amandmanima trebali priređivači, Zakon o igrama na sreću u Hrvatskoj je donesen prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju te će vrlo brzo biti
    izmijenjen, a osim toga, u Hrvatskoj nema RNG igara koje su u Federaciji BiH 85% prometa kladionica te stoga ovakav model oporezivanja nipošto ne može biti primijenjen u Federaciji BiH. Naš je stav da igrače/građane treba potpuno osloboditi poreza, a da se država treba namiriti oporezivanjem prihoda kladionica, tj. razlike između uplate i isplate, rekao je Krešo Vukoja.

    (Marketing | Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,