Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Potpisan Memorandum o saradnji i razumijevanju u oblasti kontrole duhana

Preuzmite sliku

Federalni ministar zdravstva doc. dr. Vjekoslav Mandić i predsjednik Udruženja Progresivni razvoj organizacija i individua“ (PROI) Samir Ibišević potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o saradnji i razumijevanju u oblasti kontrole duhana.

Potpisivanjem ovog dokumenta sporazumne strane su se dogovorile da će, svako u okviru svojih nadležnosti, poduzeti sve zakonom propisane mjere i aktivnosti, kako bi se uskladilo zakonodavstvo Federacije BiH sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i propisima Europske unije, te pratila implementacija usvojenih zakonskih propisa.

U tom kontekstu, fokus saradnje će biti na izradi novog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH, kao i na njegovoj budućoj implementaciji i promociji.

Sporazumne strane će posebnu pažnju posvetiti provođenju kampanja za zaštitu stanovništva Federacije Bosne i Hercegovine od štetnog utjecaja duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i duhanskog dima.

Današnjim potpisivanjem Memoranduma unaprijeđena je i nastavljena ranije uspostavljena saradnja Federalnog ministarstva zdravstva sa Udruženjem „PROI“ čiji predstavnici učestvuju u radu ekspertne radne grupe za izradu novog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH, a koji će u toku ove godine biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,