Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Postoji interes za povećanjem saudijskih investicija u BiH

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa guvernerom državnog saudijskog investicijskog fonda (SAGIA) Ibrahimom Al Omarom o budućoj ekonomskoj i investicijskoj saradnji.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao guvernera Al Omara o ekonomskim i investicijskim potencijalima naše države. Istaknuo je pet ključnih razvojnih sektora u kojima Bosna i Hercegovina traži strane investicije a to su energetika, transport, industrija, poljoprivreda i turizam. Dodao je da je poseban interes Bosne i Hercegovine investiranje u nove tehnologije i start up kompanije kako bi mladi ljudi imali prostor da se zaposle, ostvare svoje ideje i svoju budućnost vezuju za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Vijeće ministara BiH u proteklom period provelo značajne reforme s ciljem unapređenja poslovnog okruženja i dodao da je iskustvo stranih investitora u Bosni i Hercegovini veoma pozitivno s obzirom da se većina izjasnila da želi da proširi proizvodnju u BiH.

Guverner Al Omar je informisao predsjedavajućeg Zvizdića da je KSA u procesu osnivanja jednog od najvećih svjetskih investicijskih fondova. Rekao je da postoji interes za proširenjem ekonomske saradnje sa BiH, kao i za povećanjem saudijskih investicija u BiH. Dodao je da bi olakšavanje ili ukidanje viznog režima za građane KSA znatno olakšalo poslovanje i dovelo do značajnog porasta investicija u BiH.

Razgovarano je i o mogućnostima sklapanja bilateralnih sporazuma o zaštiti investicija i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio Kraljevini Saudijskoj Arabiji na dosadašnjoj podršci i pomoći Bosni i Hercegovini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje