Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Podržan Prijedlog zakona o RTV sistemu BiH

Preuzmite sliku

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, koji su predložili poslanici Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić.

Prije izjašnjavanja o samom tekstu zakona, članovi komisije usvojili su osam amandmana koje su usaglasili i predložili poslanici Mirsad Mešić, Hanka Vajzović, Momčilo Novaković i Amir Fazlić.

Komisija nije usvojila po jedan amandman koji su predložili poslanici Nikola Lovrinović i Staša Košarac. Oni su najavili da će svoje amandmane obnoviti i na samoj sjednici Predstavničkog doma.

Predsjedavajući Komisije Momčilo Novaković je nakon sjednice izjavio novinarima da su usvojenim amandmanima dobili potpuno novi model naplate RTV takse.

Po njegovim riječima, RTV taksa bi se, ukoliko zakon bude usvojen u oba doma, naplaćivala putem računa za električnu energiju.

Javni servisi bi potpisali ugovor s distributerima električne energije na nivou Federacije BiH i RS-a i na taj način bi se sredstva uplaćivala, kao i dosad, na jedinstven račun odakle bi se vršila raspodjela sredstava po promijenjenim procentima. Umjesto dosadašnjih 25:25:50, sad bi bilo 30 posto za Servis Federacije BiH, 30 posto za Javni servis RS-a i 40 posto za BHRT”, pojasnio je Novaković.

Naveo je da se Odbor Sistema usaglasio na ovaj iznos 30:30:40.

“Dakle, to je prijedlog tri javna servisa. To smo mi samo preuzeli kao predlagači od usaglašenog stava tri javna servisa. Smatramo da je ono što su servisi usaglasili kao zajednički stav dovoljno rješenje ili dovoljan putokaz i nama da možemo to rješenje prihvatiti”, kazao je Novaković.

Dodao je da su marketinški prihodi do sada uplaćivani na jedinstven račun, nastavili bi se i dalje uplaćivati na jedinstven račun, javlja Fena.

S tim što treba imati u vidu da je primjena zakona ograničena na 12 mjeseci, s mogućnošću, ukoliko se u ovih 12 mjeseci ne pronađe trajno rješenje, da se nastavi primjena naplate na ovaj način. Uz već ranije usvojeni zaključak Doma da se formira interresorna radna grupa koja bi imala nešto manje od godinu dana da zajedno s menadžmentima i Odborom sistema dođe do trajnog i efikasnog rješenja naplate takse”, kazao je Novaković.

Komisija za saobraćaj i komunikacije je na današnjoj sjednici podržala pоslаničku iniciјаtivu Dеnisа Bеćirоvićа kojom bi se zаdužilo Vijeće ministаrа BiH dа, nајkаsniје u rоku оd 90 dаnа оd dаnа usvајаnjа оvе iniciјаtivе u Prеdstаvničkоm dоmu Pаrlаmеntаrnе skupštinе BiH, sаčini i u pаrlаmеntаrnu prоcеduru dоstаvi izvјеštај о primjeni Spоrаzumа о оsnivаnju јаvnih kоrpоrаciја BiH (Аnеks 9. Dејtоnskоg mirоvnоg spоrаzumа), s priјеdlоgоm аkciоnоg plаnа zа primjenu nаvеdеnоg spоrаzumа. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,