Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Počeo Grapos-Expo: Proizvode prezentiraju 322 izlagača, očekuje se dolazak 25.000 građana (FOTO)

Preuzmite sliku

Međunarodni sajam poduzetništva i obrta Grapos-Expo. danas je otvoren u Gračanici. Na ovogodišnjem sajmu, na 121 štandu svoje proizvode i usluge prezentiraju 322 izlagača iz šest zemalja, a organizatori očekuju posjetu više od 25 hiljada ljudi. Ove godine sajam Grapos-Expo se održava na prostoru poslovne zone Fering u Gračanici i bit će otvoren do 28. aprila.

„Ako uzmemo u obzir da većina sajamskih manifestacija bilježi pad zainteresovanisti i broja izlagača, onda činjenica da je Grapos-Expo ove godine privukao oko 10 posto više izlagača, još više dobiva na značaju. Grapos-Expo za nas nije samo sajam, on je mnogo više od toga. Za Tuzlanski kanton i Gračanicu ovaj sajam je svojevrstan praznik, a mogu slobodno reći, danas je on i jedan od brendova Gračanice i Tuzlanskog kantona“ rekao je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, koji se u ime pokrovitelja Sajma, Vlade Tuzlanskog kantona, obratio posjetiocima.

Osim Suljkanovića na svečanoj ceremoniji otvaranja sajma učesnicima i prisutnim gostima su se obratili direktor Grapos-Expa Nedžad Nuhanović, načelnik općine Gračanica Nusret Helić i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

„Osim izložbenog dijela Sajam će i ove godine biti obogaćen raznim okruglim stolovima na različite ekonomske i privredne teme, panel diskusije i predavanja na kojima će učestvovati eminentni stručnjaci iz oblasti privrede i politike. Sve sa ciljem razvoja i stvaranja novih ideja a time i novi radnih mjesta što je glavni moto Sajma“, rekao je Nuhanović.

U svom obraćanju prisutnima Helić je u ime organizatora i domaćina rekao kako je samo udruživanjem snaga, volje i pameti moguće stvarati povoljniju klimu za razvoj društva, te da tako i ovaj sajam omogućuje stvaranje novih poslovnih prilika.

On je idealna prilika za poslovnu saradnju za promociju proizvoda i dostignuća ali zahvaljujući organizatorima na Sajmu će prisutni imati mogućnost da se susretnu sa stručnjacima iz bankarskog sektora ali i organizacijama koji su direktno uključeni u procesu pridruživanja BiH EU.

„Kao Vlada, mi u ovakvim manifestacijama vidimo jednu jasnu priliku i razvojnu komponentu, prije svega domaćoj privredi, ali i svim onim privrednim subjektima koji posluju na području Bosne i Hercegovine. Svrha ovog sajma je da privrednike poveže s partnerima u zemlji i inozemstvu, ali i da posjetiteljima predstavi ono po čemu se Gračanica i Tuzlanski kanton zaista ističu, a to su poduzetnički duh, duh nadmetanja i uspjeha, ali prije svega duh rada, truda i zalaganja. To je duh koji je svima nama u BiH potreban: potencijal za inovacije, spremnost na rizik i upornost u ostvarivanju zacrtanih ciljeva.“ rekao je Suljkanović.

Zvaničnim presijecanjem vrpce sajam su otvorenim proglasili Suljkanović i Helić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,