Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ove godine u BiH proizvedeno 30.000 tona šljive: Oko 50 posto u Gradačcu

Preuzmite sliku

U cilju što kvalitetnije pripreme za narednu 2017. godinu, koja će imati veliki značaj kada je u poljoprivredna proizvodnja u Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini u cjelini, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i šef Odsjeka za poljoprivrednu i prehrambenu industriju u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Samid Šarac razgovarali su  sa direktorom Poljoprivredne zadruge PMG Gradačac Salihom Durićem. 

Naredna godina, kako je danas istaknuto, osim velikog potencijala za dalji razvoj koji nosi ukidanje predefinisane otkupne cijene naših poljoprivrednih proizvoda, nosi i određene rizike na poljoprivredne proizvođače. Ti rizici mogu biti reducirani ukoliko bi se što prije pristupilo izmjenama određene zakonske regulative i politike poticaja, koji su inače u nadležnosti federalnog nivoa vlasti.

Kako je ovom prilikom istakao Durić „ove godine u Bosni i Hercegovini proizvedeno oko 30.000 tona šljive, od čega je oko 50% proizvedeno u Gradačcu, rečeno je u Vladi TK, Ukoliko uzmemo u obzir da su bosanskohercegovačke potrebe oko 8.000 tona ovog voća, onda je lako sagledati izvozni potencijal“.

Međutim Durić dodaje i da još uvijek ima mnogo prostora za unaprjeđenje kvaliteta našeg voća. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje