Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otvaranje tržišta Češke za kompanije iz BiH

Preuzmite sliku

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) provodi projekat pod nazivom „Razvoj privatnog sektora i poslovne saradnje kroz prenos znanja i ekspertize iz Češke Republike u BiH”.

Specifičan cilj projekta jeste uspostava dugoročne poslovne saradnje između kompanija u automobilskoj industriji iz BiH i Češke Republike, kao i poboljšanje stručnosti i proizvodnih sposobnosti domaćih kompanija putem obuke i pomoći čeških stručnjaka.

Projekat ima dvije komponente, a to su analiza izvoznih potencijala bh. kompanija na češko tržište automobilske industrije, te prenos znanja i uspostava poslovne saradnje kroz obuku za odabrane bh. firme u Češkoj Republici. Pored ovoga, UNDP, VTK BiH i P/G K FBiH će organizovati poslovne susrete između kompanija iz BiH i Češke Republike sa ciljem otvaranja češkog tržišta za domaće proizvođače (business to business – B2B).

Pomenute aktivnosti će u ime UNDP-a provesti konsultantska firma Czech Invent, s čijim predstavnicima će se održati konsultativni sastanak. Prvi sastanak je 07. novembra u Sarajevu, drugi u Doboju 08. novembra.

U Češkoj Republici prerađivačka industrija čini najveći procenat ekonomije u odnosu na druge države EU i zaslužna je za više od trećine svih radnih mesta. Proizvodnja automobila, kao što su Toyota, Peugeot, Citroen, Škoda i Hyundai, sada je među glavnim pokretačima u češkoj ekonomiji.

Rad u u Češkoj je jeftin, što je doprinijelo da ova zemlja ima najmanju s topu nezapsolenosti u EU od 2,9 posto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,