Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Oko 90% materijala iz starog mobilnog telefona moguće reciklirati

Preuzmite sliku

Kompanija m:tel je u prethodnoj godini pokrenula društveno odgovornu akciju prikupljanja starih i neupotrebljivih mobilnih telefona.

Tokom trajanja akcije „Čista ladica, čista priroda“,, u poslovnicama ove kompanije građani BiH su imali priliku da odlože svoje dotrajale uređaje, a prikupljeni telefoni su dalje otpremljeni u kompaniju ZEOS eko-sistem koja se na propisan način bavi recikliranjem starih uređaja.

Tokom trajanja akcije prikupljeno je više od 3.000 starih mobilnih telefona, a učešćem u ekološkoj akciji veliki broj građana je pokazao spremnost da na praktičan način doprinese očuvanju okoline i povoljno utiče na zajednicu u cjelini.

Elektronski otpad je trenutno najbrže rastuća vrsta otpada i njegovim ispravnim tretiranjem pozitivno se utiče na zaštitu okoline. Važno je istaći da je oko 90% materijala iz starog mobilnog telefona moguće reciklirati, a među njima su najzastupljeniji plastika, bakar, staklo, kobalt, cink, srebro i olovo.

Nakon uspješne realizovane kampanje „Čista ladica, čista priroda“ kompanija m:tel u narednom periodu fokusiraće se na brigu o sigurnosti podataka korisnika mobilne telefonije. Projekat koji će u 2017. godini sprovoditi u saradnji sa kompanijom ZEOS eko-sistem podrazumijeva proces uklanjanja odbačenih mobilnih telefona, koji će biti na pravilan i siguran način zbrinuti. Sve komponente uređaja, poput baterije, kartice i ostalih dijelova biće tretirani na ispravan način i propisno uništeni. Na ovaj način korisnici će u potpunosti biti sigurni da njihovi povjerljivi podaci neće biti zloupotrebljeni.

Akcijom „Čista ladica, čista priroda“ motivisan je veliki broj građana da na praktičan način daju svoj doprinos zaštiti okoline, a vjerujemo da će služiti i kao dobar primjer drugim kompanijima u zemlji i okruženju kako djelovati u pravcu zaštite životne sredine.

m:tel – imate prijatelje!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,