Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Objavljen Javni poziv za najpovoljnije kredite: Privrednicima u TK na raspolaganju preko 25 miliona KM

Preuzmite sliku

Objavljivanjem Javnog poziva, koji se može preuzeti i na stranici Vlade TK, zvanično je započela realizacija najpovoljnije kreditne linije u Bosni i Hercegovini ukupne vrijednosti više od 25 miliona KM.

Radi se o zajedničkom projektu Vlade Tuzlanskog kantona i Sparkasse banke kojim je privrednim subjektima sa područja našeg kantona stavljeno na raspolaganje više od 25 miliona KM. Sporazumom između Vlade i Banke predviđeno je da u okviru ovog projekta Vlada Tuzlanskog kantona subvencionira 3% od ukupne kamatne stope koja je predviđena u iznosu od 4,2%. To znači da će privrednicima ostati da izmire samo preostalih 1,2% kamatne stope, što ovu kreditnu liniju čini najpovoljnijom na području naše države.

Korisnici kreditnih sredstava mogu biti sva privredna društva i samostalni poduzetnici čije se sjedište nalazi na području Tuzlanskog kantona, a djelatnosti koje ne mogu biti predmet finansiranja su proizvodnja duhanskih proizvoda, alkoholnih pića, otvaranje kasina i drugih igara na sreću i zabavnih igara. Pored navedenog, sredstva iz ove kreditne linije se ne mogu koristiti za izmirenje novčanih obaveza po bilo kom osnovu, proisteklih iz odobrenih kredita od strane bilo koje banke.

Javnim pozivom je predviđeno da podnosioci aplikacije Zahtjev za prijavu na Javni poziv mogu preuzeti na web stranici Sparkasse banke (www.sparkasse.ba) i u najbližoj poslovnici Sparkasse Bank dd BiH.

Također, kako bi smo olakšali privrednicima sam proces aplikacije za ova kreditna sredstva, Javnim pozivom je predviđeno da dokumenti koji se prilažu uz prijavu mogu biti dostavljeni u kopiji,
uz obavezu dostavljanja ovjerenih kopija za one aplikante koji uđu u drugu fazu selekcije odnosno u sam proces odobrenja finansiranja.

Raspisivanjem ovog poziva, Vlada i resorno Ministarstvo su okončali svoj dio obaveze u vezi sa realizacijom ovog projekta, a sve dalje aktivnosti i procedure provodit će Sparkasse banka.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović, ovim je povodom danas pozvao sve privrednike zainteresirane da pokrenu investicijske projekte u svojim privrednim društvima, da povećaju ili moderniziraju proizvodne pogone, povećaju obim industrijske proizvodnje, a time i otvore nova radna mjesta, da se obrate u najbliži filijalu ili poslovnicu Sparkasse banke, dobiju detaljnije informacije, te podnesu aplikaciju za pomenuta kreditna sredstva. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje