Petak, 22. Mart 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Novčanice će nestati, kriptovalute preuzimaju primat

Širenje elektronskog novca je “neizbježno” ali on treba “pažljivo” da se razvija i da ga regulišu vlasti, ocijenio je guverner kineske centralne banke.

“Moguće je da će ubuduće upotreba novčanica i kovanog novca postepeno da se smanjuje i na kraju nestane. Postoji ta perspektiva”, rekao je Zhou Xiaochuan na konferenciji za novinare.

Prema guverneru pored platforma za mobilno plaćanje koje su već sveprisutne u Kini kao što je “WeChatPay” ili “Alipay”, “neizbježno je širenje elektronskog novca u okviru tehnološkog razvoja”.

Istina je da Kina drastično suzbija virtuelnu valutu kao što su bitkoin i etereum, zatvara platforme za njihovu razmenu, zabranjuje podizanje sredstava u kriptovalutama i osuđuje takozvano rudarenje za te valute. Međutim Peking nije u principu protiv novih tehnologija pod uslovom da ih odobre i regulišu vlasti, da štite potrošača i da služe realnoj ekonomiji, rekao je Zhou.

On je ponovio protivljenje sada raspoživim kriptovalutama koje cvjetaju bez oslanjanja na vlad ili centralne banke.

“Cijeli svijet vidi opasnost koje nose, jaku nestablinost kursa, mi ne volimo te spekulativne proizvode koji daju iliuziju da se može obogatiti preko noći”, rekao je on.

Guverner je rekao da su se bitcoin i druge kriptovalute razvile suviše brzo, bez dovoljno opreza i da bi to moglo da ima negativne posljedice za potrošača i nepredvidljiv uticaj na finansijsku stabilnost.

Međutim centralna banka ne zatvara vrata tim valutama.

“Treba zaustaviti proizvode koji su razvijeni neoprezno” dok drugi, “obećavajući”, treba da se ispitaju, da se odobre i ocijene kao pouzdani prije nego što se koriste, dodao je Zhou.

Kineska centralna banka već tri godine organizuje seminare o kriptovalutama. Vlada je prošle godine otvorila laboratoriju za istraživanje posvećenu blockchainu, tehnologiji koja je odmah iza bitcoina. Kineski guverner je rekao da kineska centralna banka blisko sarađuje sa drugim akterima na tržištu oko razmatranja kako u buduće da se reguliše ta cyber valuta.

Velike kineske platforme su u augustu prošle godine predstavljale petinu svjetskog obima bitcoina, a Kina je u februaru predstavljala manje od jedan odsto svjedske razmjene kriptovaluta, prema procjeni jednog lokalnog finansijskog lista. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje