Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačke firme sele pogone iz Azije u Bosnu i Hercegovinu

Preuzmite sliku

Mnogi predstavnici njemčkih firmi razmišljaju o premještanju svojih sjedišta iz azijskih zemalja u zemlje zapadnog Balkana, istaknuto je u Gradačcu, gdje su u utorak počeli regionalni privredni razgovori pod nazivom “Perspektive za lokalnu privredu”.

Direktor Predsjedništva njemačke privrede u BiH Gunther Neubert kazao je da preduzeća u našoj zemlji imaju mnoge prednosti koje mogu ponuditi njemačkim privrednicima.

Prije svega to je edukovan kadar, posebno imajući u vidu tradiciju industrijske proizvodnje u oblasti metaloprerađivačke, drvoprerađivačke industrije i tekstila.

– Iz tog razloga je bitno za ovdašnja preduzeća da se dodatno osposobljavaju i budu u korak sa međunarodnim tržištem. Zbog toga vidim da se u ovim oblastima u ovom regionu dešavaju susreti, kazao je Neubert.

Da su njemački privrednici pokazali interesovanje za tuzlansku regiju govori i podatak da je u prošloj godini u Tuzlanskom kantonu zabilježen porast izvoza  u Njemačku za 11,8 posto, a porast uvoza iz Njemačke za 5,7 posto.

Vlada TK čini sve na promociji ovog područja i privlačenju stranih investicija.

– Želimo da prezentiramo priprednicima iz Njemačke koje su komparativne prednosti Tuzlanskog kantona. To su uz geostrateški položaj i edukovan kadar, kao i povoljan odnos plaća i doprinosa s ozbirom na skoro donošenje federalnog zakona, čime ćemo dobiti još jednu konkurentsku prednost na tržištu, rekao je Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva TK.

O iskustvima ostvrene saradnje govorili su i pojedini bh. privrednici ističući da im njemačko tržište prije svega pruža sigurnu naplatu.

– Ti kontakti što se naše firme tiče urodili su plodom, izgradnjom nove hale, otvaranjem novih radnih mjesta i mislim da je ovo najbolja adresa u BiH za spojiti bh. proizvođače sa njemačkim, kazala je Snježana Kopruner iz tvornice GS TMT Travnik.

Bilo je riječi i o ovogodišnjoj konferenciji koja će se 31. maja održati u Beogradu, a koja ima za cilj da se odabrane kompanije iz BiH i zapadnog Balkana sastanu sa njemačkim dobavljačima koji su zainteresovani za uspostavljanje poslovnih kontakata. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,