Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nijemci traže radnike sa Balkana: Evo gdje je potrebno znanje njemačkog, a gdje ne…

Preuzmite sliku

ZAV surađuje s uredima za zapošljavanje u partnerskim zemljama – trenutno posebno intenzivno s partnerima sa zapadnog Balkana. Nedavno je u Berlinu završen seminar za zaposlene u uredima rada u zemljama jugoistočne Evrope.

Zapadni Balkan pripada među glavne regije s kojima komunicira Centar za posredovanje stranih radnika u Njemačkoj. Poslije njega dolazi sjeverna Afrika, ali zanimljive su i neke udaljenije zemlje kao na primjer Meksiko.

Za stolovima, odvojeni paravanima, sjede žene i muškarci, na glavama su im slušalice sa mikrofonom, pred njima – računala. Ono što izgleda kao klasičan call-centar zapravo je Virtualni centar za dobrodošlicu Središnje agencije za posredovanje stranih radnika i stručnjaka (ZAV) u Bonnu. Na njemačkom i engleskom, po potrebi i rumunjskom, albanskom i na drugim jezicima, ovdje se odvija telefonsko savjetovanje.

„Srpkinja sam, školovana medicinska sestra. Govorim malo njemački, ali nemam službenu potvrdu za to…” „Ja sam Marokanac, radio bih kao vozač kamiona, priznaje li se moja vozačka dozvola?” Ove godine je bilo oko 175.000 takvih poziva iz najrazličitijih zemalja.

Pri tome je telefonska centrala samo jedno od mjesta gdje je aktivan ZAV koji djeluje u sklopu njemačke Savezne agencije za rad. Elektronskom poštom je stiglo 32.200 upita, a 4.000 ljudi je kontaktiralo Centar preko internet-portala, kroz pisanu konverzaciju uživo.

Njemačka sad aktivno traži kvalificirane radnike – na području EU-a, ali i izvan njega. Težišna regija je zapadni Balkan, slijedi sjeverna Afrika, ali u fokusu su i neke udaljenije države kao što je na primjer Meksiko. Posebno se traže inženjeri, na primjer u strojogradnji, ali i računalni stručnjaci, kaže Carsten Klein, predsjedatelj uprave ZAV-a. Osim toga, velika je i potražnja za njegovateljima i medicinskim osobljem.

„Postoje i zanimanja koja su deficitarna samo u pojedinim regijama Njemačke, kojima su potrebni, recimo, vozači ili organizatori špedicije.”

Znanje njemačkog – gdje je potrebno, a gdje nije tako važno

Pored odgovarajuće kvalifikacije koja mora biti potkrijepljena svjedodžbom, druga velika prepreka na putu ka zaposlenju u Njemačkoj je jezik. Razina znanja koja se traži ovisi o zanimanju. U IT-branši je znanje engleskog odlučujuće, ali na području njege, kao i u hotelijerstvu ili ugostiteljstvu, gdje je važan izravan kontakt s gostima ili pacijentima, kandidati moraju govoriti dovoljno dobro njemački da se mogu dobro sporazumijevati, objašnjava Klein. Moraju razumjeti što gost hoće i biti u stanju čitati njemačke tekstove i pisati na njemačkom, piše DW.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,