Srijeda, 19. Septembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nijedan bh. proizvođač hrane ne želi oznaku izvornosti

Povećanje prepoznatljivosti proizvoda, sprečavanje neovlaštenog korištenja registriranog naziva te postizanje veće tržišne cijene samo su neke od prednosti koje proizvođačima prehrambenih proizvoda s posebnim karakteristikama može donijeti registracija oznake izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog ugleda hrane.

Uprkos svim navedenim prednostima, proizvođači hrane u Bosni i Hercegovini tu mogućnost ipak ne koriste, javlja Večernji.ba.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, Talijani su tu mogućnost iskoristili u punom kapacitetu. Naime, Italija je, s ukupno 293 zaštićena proizvoda, jedan od lidera po broju registriranih oznaka izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog ugleda hrane u Europskoj uniji.

“Agencija za sigurnost hrane BiH je, uz otporu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, uspostavila pravni emelj i tehničke preduvjete kako bi svi koji su zainteresirani mogli odnijeti zahtjev i ući u procedu-registracije oznake izvornosti oznake zemljopisnog porijekla hrane. Međutim, do danas genciji nije podnesen ni jedan službeni zahtjev za registraciju navedenih oznaka”, kazao je Džemail Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Dodaje kako Agencija za sigurnost hrane BiH kroz projekte i podršku Europske komisije čini sve što je u njezinoj nadležnosti kako bi uputila na prednosti koje proizvođačima donosi registracija oznaka.

“U prvom redu, to su veća tržišna cijena i prepoznatljivost proizvoda te sprečavanje neovlaštenog korištenja registriranog naziva”, ističe Hajrić. Naglašava kako Bosna i Hercegovina zasigurno ima proizvode koji zadovoljavaju uvjete potrebne kako bi nosili jednu od registriranih oznaka, a koliki je tržišni potencijal proizvoda s registriranim oznakama, najbolje pokazuje podatak o vrijednosti trgovine svih prehrambenih proizvoda sa zaštićenim oznakama na razini Europske unije, koja je prije nekoliko godina iznosila 54,3 milijarde eura.

“Preduvjet za podnošenje zahtjeva za registraciju oznake na razini Europske unije za naše proizvođače je registracija oznake u Bosni i Hercegovini”, ističe direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Registracija bi ponajviše pomogla malim proizvođačima, poljoprivrednicima koji bi na taj način lakše plasirali svoje proizvode na tržište izvan Bosne i Hercegovine, posebice ako uzmemo u obzir činjenicu da ova zemlja graniči s Europskom unijom te ima ogromne neiskorištene potencijale.

O toj temi nedavno je u Sarajevu održana i stručna radionica na kojoj su se okupili predstavnici nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, proizvođači i predstavnici ovlaštenih certifikacijskih tijela kako bi razmijenili iskustva i potaknuli proizvođače na registraciju proizvoda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,