Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nezaposlenost u BiH u 2016. godini pala za 5,1 odsto

manji-broj-nezaposlenih-u-federaciji-bih
Preuzmite sliku

U 2016. godini nastavljen je trend smanjenja broja registrovanih nezaposlenih osoba, povećanja broja zaposlenih osoba sa evidencija službi i zavoda za zapošljavanje, te povećanje broja prijavljenih potreba za radnicima od poslodavaca, izjavio je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić na pres-konferenciji koju su predstavnici ove institucije održali danas u Sarajevu.

– U 2016. godini zabilježeno smanjenje broja registrovanih nezaposlenih osoba za 27.546 osoba ili 5,12% u odnosu na 2015. godinu, povećanje broja zaposlenih osoba sa evidencija zavoda i službi zapošljavanja za 20.795 osoba ili 18,67%, te povećanje broja prijavljenih potreba za zapošljavanjem radnika za 43,81%, kazao je Bandić.

Pozitivne promjene na tržištu rada pratili su i rezultati Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH u 2016. godini posredovala u zapošljavanju ukupno 5.857 građana, po osnovu realizacije Sporazuma o zapošljavanju sa Republikom Slovenijom i Dogovora o posredovanju pri zapošljavanju radnika u SR Njemačkoj. Od tog broja u Republici Sloveniji je zaposleno 4.778 naših građana, a u SR Njemačkoj 1.079 naših građana.

Direktor Bandić je posebno naglasio prednosti zapošljavanja bh. državljana putem međudržavnih sporazuma. Svi bh.građani zaposleni u inostranstvu posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH imaju legalan radni status što im daje osnov da uživaju sva prava koja imaju i domaći radnici, da budu zaštićeni na radu, te da imaju riješeno zdravstveno i penziono osiguranje.

Također, bitno je da su svi ovi radnici uredno odjavljeni sa evidencija nezaposlenih u Bosni i Hercegovini što daje prostor zavodima i službama zapošljavanja da na kvalitetniji način rade sa stvarno nezaposlenim osobama. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,