Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nemeti: Oko 500 firmi iz Austrije zainteresovano da posluje u BiH

Preuzmite sliku

Trgovinski savjetnik Ambasade Austrije u BiH Sigmund Nemeti rekao je da je 500 austrijskih firmi zainteresovano da ulaže i radi u BiH.

Nemeti istakao da je Austrija na četvrtom mjestu po investicijama u BiH, te da će se trend investiranja u BiH biti nastavljen.

Na sinoćnjem druženju sa građanima Srebrenice, koje je organizovalo Udruženje građana “Evropska kuća“, Nemeti je rekao da su ekonomski odnosi BiH i Austrije u razvoju i da dvije zemlje šire saradnju.
On je naveo da u BiH djeluje oko 200 austrijskih kompanija, od kojih najviše iz bankarskog i sektora osiguranja.

Otvorena je i Fabrika cementa iz Lukavca, a, osim toga, u BiH djeluju i neke austrijske kompanije iz oblasti prerade metala, kože, proizvodnje tekstila i namještaja“, rekao je Nemeti.

On kaže da je danas razgovarao sa predstavnicima nekoliko zemljoradničkih zadruga u Podrinju i Srebrenici o mogućnostima saradnje u oblasti razvoja i prerade jagodičastog voća po kome je ovaj kraj prepoznatljiv.

Nemeti je građanima predstavio podatke o privrednim odnosima Austrije i BiH, a govorio je o prednostima i teškoćama na koje investitori nailaze pri otvaranju i registraciji novih firmi.

Druženje održano je u srebreničkoj “Kući dobrih tonova” koja je renovirana i otvorena zahvaljujući podršci austrijske humanitarne organizacije “Seljaci pomažu seljacima”. (RTRS)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje