Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nakon Tuzle Wizz Air širi poslovanje i na sarajevski aerodrom

Preuzmite sliku

Ambasador Mađarske Jozsef Negyesi najavio je juče u razgovoru sa direktorom Agencije za promociju stranih investicija FIPA Gordanom Milinićem proširenje poslovanja niskocjenovne avio kompanije Wizz Air na Sarajevski aerodrom i otvaranje novih avio linija, posebno linije Sarajevo-Budimpešta, priopćeno je juče iz FIPA-e, izvještava Indikator.ba.

Mogućnost da Wizz Air pokrene letove sa Sarajevskoj aerodroma u bliskoj budućnosti, dok bi u Tuzli i dalje zadržao svoju bazu, najavio je nedavno i voditelj za razvoj u ovoj kompaniji Jozsef Ujhely.

Nakon Tuzle, koja je i dalje naša glavna baza u Bosni i Hercegovini, uspostavit ćemo letove iz Sarajeva, koje smatramo vrlo važnim odredištem. Nadalje, mi smo također zainteresirani za ulaganja u zračnu luku u Sarajevu”, kazao je Ujhely nakon razgovora sa zamjenikom ministra za komunikacije i prometa Bosne i Hercegovine Sašom Dalipagićem u Sarajevu.

Ova izjava došla je samo nekoliko sedmica nakon što je mađarska vlada objavila da će subvencionirati usluge između Budimpešte i bh. prijestonice budući da su visoke cijene aerodromskih taksi do sada bile glavni problem za širenje poslovanja Wizz Aira na Sarajevski aerodrom.

Prošle godine, direktor Wizz Air-a Jozsef Varadi potvrdio da je ova avio tvrtka u razgovorima sa Aerodromom Sarajevo. “Moramo napraviti pravi komercijalni sporazum s Sarajevom. Mi smo u pregovorima s Aerodromom u Sarajevu, ali oni su jednostavno preskupi. Oni moraju smanjiti svoje troškove“, kazao je tada Varadi .

Dodao je da je Wizz Air izuzetno zainteresovan za Bosnu i Hercegovinu i izrazio nadu da će u Sarajevu ponoviti uspjeh koji je napravljen u Tuzli.

Wizz Air je otvorio bazu u Tuzli u junu prošle godine. Trenutno iz ovog grada polijeću avioni za osam destincija u Evropi. U prošloj godini na Tuzlanskom erodromu zabilježeno je 268.748 putnika, što je povećanje za više od 70 posto u odnosu na godinu prije.

Ovih dana Aerodrom Sarajevo objavio je da radi na poboljšanjima na zgradi terminala i na samoj pisti u pokušaju da poveća kapacitet i poboljša usluge.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje