Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najskuplji automobil uvezen u BiH je Ferrari od preko 386.000 KM

Preuzmite sliku

Najskuplji automobil uvezen u Bosnu i Hercegovinu u prvih devet mjeseci ove godine je ferrari 488 spider, tip F142. Ponosnog vlasnika skupocjeni četvorotočkaš koštao je 386.200,13 KM, plus dažbine od 65.800,46 KM.

Rekli su ovo u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, dodajući da je u prvih devet mjeseci ove godine uvezeno 51.817 automobila.

“Od toga, uvezeno je 8.319 novih i 43.398 polovnih vozila, ukupne vrijednosti 625.354.903,90 KM, sa dažbinama 137.819.671,36 KM”, rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Tako je ukupna vrijednost automobila ove godine u prvih devet mjeseci već premašila čitavu 2015. godinu, kada je uvezeno 65.121 vozilo ukupne vrijednosti 538.476.507,44 KM.

Po svemu sudeći, za pojedine građane ove godine nema krize, jer će vrijednost uvezenih automobila do kraja godine vjerovatno premašiti i proteklu godinu, kada su uvezena 67.834 automobila, ukupne vrijednosti 759.199.884,55 KM, i dažbina 162.304.233,91 KM.

Adis Kepeš, direktor firme “STARline” Sarajevo, koji je ovlašteni “Mercedes-Benz” uvoznik, rekao je da su zadovoljni prodajom automobila, te da je ova godina bolja nego prošla što se tiče prodaje vozila, pišu Nezavisne.

“Najveću zaslugu za prodaju ‘Mercedes-Benz’ vozila imaju novi modeli, posebno GLC i E klasa. Prodaja rabljenih vozila je blago uvećana. Nismo zadovoljni uvozom rabljenih mercedesa starih nekoliko godina, jer ih lica kupuju i van granica BiH. Oni kupuju na taj način i nova vozila, što je nama svakako trn u oku”, rekao je Kepeš.

Željko Vasilić, prodajni radnik u auto-salonu “Braća Đukić” Derventa, koji, kako je rekao, radi isključivo s polovnim vozilima ne starijim od šest godina, kaže da se i njihova prodaja ove godine osjetno povećala, te da je prodaja inače zadnjih godina u malom porastu.

“Generalno smo zadovoljni prodajom vozila, jer je sve manje kupaca koji daju novac da bi dobili ‘mačka u vreći’. Danas svako svašta radi i petlja, pa su građani izgubili povjerenje, traže garanciju na vozilo i na kilometre, a kod nas je mogu dobiti na 12 i 24 mjeseca”, rekao je Vasilić.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da kupovina skupocjenih automobila nije pokazatelj da li ima krize kod naših građana, nego je suština raslojavanje koje postoji u našem društvu između ljudi koji kupuju najjeftinija vozila i onih koji su u stanju da potroše gotovo nezamislive cifre za jednog četvorotočkaša.

“Danas živimo u vremenu u kojem su sa jedne strane oni koji su došli lako do novca, pa se međusobno dokazuju koliko su poslovno sposobni. Onaj ko je teško zaradio pare ili ih stvorio radom, teško će odvojiti toliki novac za automobil”, rekao je Pavlović.

Istakao je da nije protiv skupih vozila, ali da se treba jasno definisati da li je novac koji je za to iskorišten prethodno bio oporezovan i po tom osnovu da li su plaćene obaveze prema državi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,